"Він патріот". Батько підозрюваного в убивстві Фаріон вважає, що син не мав мотивів стріляти в екснардепку

Сусіди підозрюваного в убивстві Фаріон розповіли ЗМІ, що його сім'я дуже освічена й спортивна, а батько – військовий
Фото: suspilne.media

Журналісти "Схем" (проєкт "Радіо Свобода") зв'язалися з батьком 18-річного підозрюваного в убивстві екснардепки Ірини Фаріон.

У коментарі ЗМІ чоловік повідомив, що служить, а про затримання сина дізнався від дружини.

"Я на фронті зараз, сина особисто давно не бачив, спілкувалися регулярно телефоном, – розповів він. – Мені дружина сьогодні зателефонувала, сказала, що відбулося затримання сина. Чи затримання, чи арешт – тут же теж не зрозуміло. Не все так "гладко" було: дружину тримали поза помешканням, забрали техніку, скрутили сина".

Чоловік додав, що мотивів для вбивства Фаріон у сина не було.

"Він не мав ніяких українофобських поглядів, він патріот. Навпаки: він закінчив курси керування БПЛА, щоб долучитися до українського війська, займався футболом", – наголосив батько затриманого.

З його матір'ю журналістам поспілкуватися не вдалося – телефон був вимкненим.

Як з'ясували "Схеми", 18-річний затриманий навчався у Дніпровській гімназії №62, займався футболом у міській дитячо-юнацькій спортивній школі. Також він брав участь у турнірі на підтримку ЗСУ "Осінь 2022".

Сусідка підозрюваного в убивстві Фаріон Ілона розповіла в коментарі "Суспільному", що його сім'я дуже освічена й спортивна, а батько – військовий.

"З мамою бачуся кожен тиждень, дуже хороша людина, і батько те ж саме. Допомагав багато дітям – і по футболу, і скрізь. Узагалі такі батьки безвідмовні. Хлопчик і самостійний, і цілеспрямований, і вибрав професію. Нічого не можу сказати, я від цього в шоці, не можу в це повірити... Він дуже порядний хлопець", – розповіла співрозмовниця ЗМІ.

Місцевий житель Ян, котрий разом із затриманим відвідував спортивні секції, зазначив, що він живе з мамою, добре навчається.

"Я впевнений, що він такого не робив. Як я знаю, він нікуди не виїздив за останній час, мама спілкується з його мамою, то не було такої інформації, що він виїздив кудись", – зазначив Ян.

Контекст:

Фаріон була нардепкою від партії "Свобода" з 12 грудня 2012 року до 27 листопада 2014 року. Після цього викладала, вела активну громадську діяльність. У листопаді 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження через її висловлювання й публікації.

Увечері 19 липня у Львові з вогнепальної зброї стріляли у Фаріон. За інформацією ЗМІ, коли вона вийшла з дому, чоловік 20–25 років підбіг і вистрілив їй у голову. За кілька годин у Львівській ОВА повідомили, що Фаріон померла, незважаючи на зусилля медиків. У поліції кваліфікували злочин як навмисне вбивство.

У МВС назвали дві головні версії вбивства Фаріон – громадська й політична діяльність, особиста неприязнь. У відомстві не відкинули також "російського сліду". 21 липня поліція оголосила в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства. За даними ЗМІ, він приходив у двір будинку, де жила Фаріон, щодня, окрім суботи й неділі, в однаковому одязі, у дні, що передували вбивству, його зафіксували камери.

Про те, що 25 липня у Дніпрі затримано підозрюваного в убивстві Фаріон, повідомив президент України Володимир Зеленський. У МВС розповіли, що 18-річний житель Дніпра під час підготовки до злочину орендував щонайменше три квартири у Львові.

В ОГП повідомили, що підозрюваного в убивстві Фаріон повезуть до Львова, слідчі домагатимуться обрання йому запобіжного заходу.