Російського опозиціонера Пономарьова, який живе в Україні, поранено внаслідок атаки дрона – ЗМІ

Пономарьов заявив про п'ять нападів на нього
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

1 серпня російський опозиціонер, ексдепутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов, котрий набув українського громадянства, заявив у соцмережі Х, що зазнав нападу, від якого було важко захиститися.

"Сьогодні у мене, схоже, другий день народження. П'ята спроба нападу була найбільш нестандартною й найуспішнішою, проти якої було важко захиститися. Але хрін їм", – написав він.

Подробиці російський опозиціонер пообіцяв озвучити пізніше.

Oboz.ua пише, що Пономарьов дістав поранення внаслідок атаки російських дронів-камікадзе на Україну, коли БПЛА вдарив по будинку опозиціонера на околицях Києва. Політик начебто дістав численні осколкові поранення, проте його життю нічого не загрожує.

За даними видання, дрон вибухнув за 5 м від вхідних дверей, і будинок зазнав руйнувань.

Журналісти з'ясували, що в ніч на 31 липня на територію будинку Пономарьова вже прилітало три дрони, їх збила ППО й вони впали на відстані 50–100 м від будинку, завдавши лише незначної шкоди.

"Тоді було зроблено висновок, що будинок Пономарьова не був ціллю, проте сьогоднішня нічна атака показала, що саме російський опозиціонер був під прицілом, зазначають джерела. Наразі Пономарьов перебуває в безпеці під захистом", – пише Oboz.ua.

Видання опублікувало фото з місця події, зокрема, зроблені поліцією, яка повідомила, що сьогодні внаслідок атаки дронів у Київській області поранення дістали чоловік і його дружина.

Контекст:

Пономарьов народився 1975 року в Москві. Навчався на фізичному факультеті Московського державного університету, але навчання не закінчив – пішов на четвертому курсі. 2001 року здобув вищу освіту в Російському державному соціальному університеті.

У 16 років Пономарьов разом із другом створив компанію "Русспрофи", яка займалася комп'ютеризацією підприємств. Пізніше вона влилася в російсько-американське підприємство International Network Connections. У 1990-х – на початку 2000-х працював у міжнародній нафтосервісній компанії Schlumberger у Москві, у компанії Михайла Ходорковського ЮКОС, в IT-компанії IBS.

У 2002–2007 роках був членом Комуністичної партії РФ. Двічі – 2007-го і 2011 року – його обирали депутатом Держдуми за списками партії "Справедливая Россия" (російські ЗМІ називають цю політсилу провладною).

У 2011–2012 роках брав участь в антиурядових протестах у РФ.

Пономарьов був єдиним депутатом Держдуми, який голосував проти анексії Криму Росією 2014 року. Улітку 2014 року політик покинув РФ: спочатку переїхав у США, потім – в Україну.

2015 року в Росії проти нього порушили кримінальну справу про пособництво в розтраті коштів інноваційного центру "Сколково" (політик брав участь у його створенні) й заочно заарештували. 2016 року Держдума позбавила Пономарьова депутатського мандата.

2019 року бізнесмен набув українського громадянства.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Пономарьов започаткував медіапроєкт "Утро февраля", куди входять однойменний YouTube-канал, сайт і кілька Telegram-каналів.