СБУ нейтралізувала мережу проросійських інтернет-агентів

СБУ: Інтернет-агітатори виступали за ведення агресивної війни
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України заблокувала діяльність міжрегіональної мережі інтернет-агентів, які закликали до зміни державного кордону та ведення агресивної війни. Про це повідомляють на сайті СБУ.

"Правоохоронці виявили у зловмисників комп'ютерну техніку, засоби зв'язку та проєкти інформаційних повідомлень, які слугують доказами протиправної діяльності", – повідомили у СБУ.

Для анонімізації спілкування з "кураторами" учасники мережі використовували картки іноземного оператора зв'язку.

У Києві під час спецоперації викрито координатора угруповання, яке розповсюджувало заклики до порушення територіальної цілісності України та ведення агресивної війни.

У Дніпрі та Кіровоградській області викрили пропагандиста та інтернет-агітатора.

У Маріуполі СБУ викрила учасника мережі, яка розміщувала в інтернеті матеріали щодо зміни меж державного кордону.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази. За даними ООН, за час конфлікту загинуло майже 13 тис. осіб.