СБУ підозрює в держзраді депутата з Берегова, який організував участь "збірної Закарпаття" в "чемпіонаті з футболу серед невизнаних республік"

СБУ повідомила про підозру в держзраді депутата в Закарпатській області
Фото: ЕРА

У Службі безпеки України повідомили, що гравці "збірної Закарпаття" виступали на "чемпіонаті з футболу серед невизнаних республік" у формі з комбінованим логотипом герба, прапора, контурної карти Закарпатської області в поєднанні з державною символікою сусідньої європейської країни (Угорщини).

Українські правоохоронці повідомили про підозру в держзраді (ст. 111 Кримінального кодексу України) депутата Берегівської райради Закарпатської області. Про це прес-центр СБУ повідомив 1 березня.

"Депутат райради в червні 2018 року організував участь фейкової збірної Закарпаття в так званому чемпіонаті з футболу серед невизнаних республік. Правоохоронці встановили, що депутат безпосередньо формував команду з вихідців із Закарпатської області, які тривалий час грали за професійні футбольні клуби різних країн. Він забезпечив їх формою та сприяв широкій інформаційній кампанії турніру, чим створював загрозу національній безпеці нашої держави", повідомили у СБУ.

Прес-служба зазначила, що гравці виступали на "чемпіонаті" у формі з комбінованим логотипом герба, прапора, контурної карти Закарпатської області в поєднанні з державною символікою сусідньої європейської країни.

"Згідно з висновками експертів, емблема фейкової збірної містила символи, які можна розцінити як декларування претензій та посягань на територіальну цілісність України", – додали у СБУ.

У прокуратурі Закарпатської області заявили, що символіка на формі "однозначно вказує на трактування території Закарпатської області як частини Угорщини".

Видання Mukachevo.net повідомляло, що поїздку гравців на "чемпіонат" організував депутат Берегівської райради від Демократичної спілки угорців України Тібор Феєш.

10 червня 2018 року команда "Карпаталія", що представляє етнічних угорців, які живуть за межами сучасних кордонів Угорщини, обіграла Північний Кіпр із рахунком 3:2 у серії пенальті після нульової нічиєї, ставши переможцем альтернативного чемпіонату світу з футболу 2018 року для невизнаних територій. Турнір відбувався під Лондоном.

Український журналіст і волонтер Родіон Шовкошитний повідомляв, що на емблемі команди із Закарпаття зображено прапори України й Угорщини, територія Закарпатської області України, а також ведмідь і напис угорською.