СБУ повідомила про блокування ботоферми на понад 18 тис. акаунтів, яка працювала на замовлення кураторів із РФ

СБУ провела обшуки у спальному районі Києва
Фото: ssu.gov.ua
За даними слідства, ботоферму, діяльність якої припинила Служба безпеки України, організувало троє жителів Києва.

У Службі безпеки України від 1 березня заявили про блокування ботоферми на понад 18 тис. акаунтів, яка, за даними слідства, працювала на замовлення кураторів із РФ і деяких українських політсил. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"Співробітники СБУ встановили, що ботоферму організували троє мешканців Києва. Вони зареєстрували акаунти в електронних поштових скриньках заборонених російських поштових сервісів. Зокрема, у жовтні минулого року під час виборів до місцевих рад зловмисники поширювали недостовірну інформацію про ситуацію в Україні. Вони штучно підвищували соціальну напругу в суспільстві. Займалися "накручуванням" кількості голосів у соцопитуваннях, штучно збільшували кількість замовних перепостів і коментарів окремих лідерів громадської думки та політичних діячів", – ідеться в повідомленні.

У пресцентрі додали, що оплату здійснювали через заборонені в Україні електронні гаманці.

"Це дозволяло забезпечити анонімність клієнтів, які замовляли підтримку необхідних меседжів у соціальних мережах. Вартість варіювалася від складності технічних завдань і специфіки цільової аудиторії", – заявили у СБУ.

Правоохоронці провели обшуки в одному зі спальних районів Києва, де, за даними слідства, була розташована ботоферма.

"На серверному обладнанні виявили програмні продукти, які перебувають під санкціями. Вилучено комп'ютерну техніку, сім-картки, які використовували у протиправній діяльності", – ідеться в повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 200 (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їхнього виготовлення).