СБУ викрила конвертаційний центр, через який відмили щонайменше 500 млн грн

Конвертаційний центр обслуговував компанії аграрної, нафтогазової, хімічної та автотранспортної галузей
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України викрила діяльність конвертаційного центру у Полтавській області, через який від початку 2021 року у тінь вивели щонайменше 500 млн грн. Про це 18 листопада повідомив пресцентр СБУ.

За даними слідства, організували конвертаційний центр жителі Полтави – колишні працівники податкової служби. Вони допомагали підприємствам ухилятися від сплати податків через фіктивні фінансово-господарські операції.

"Конвертаційний центр обслуговував компанії аграрної, нафтогазової, хімічної та автотранспортної галузей. Зловмисники, використовуючи низку підконтрольних фіктивних фірм, укладали з підприємствами договори купівлі-продажу щодо виконання певних робіт та послуг, які фактично не надавалися та не виконувалися", – уточнили у СБУ

Одного з учасників схеми викрили під час передання замовнику 1,5 млн грн.

Правоохоронці провели 18 обшуків в офісах, місцях проживання фігурантів та банківських установах, унаслідок яких вилучили понад $353 тис., 54 тис. та 1,7 млн грн, а також 660 г золота у монетах та злитках. Слідчі також вилучили печатки фіктивних підприємств, фінансово-господарську документацію, електронні носії інформації та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність.

Відкрито провадження за ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою чи службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Фото: ssu.gov.ua