Сина посадовця Вінницького ТЦК підозрюють у вимаганні $20 тис. за оформлення виїзду за кордон

Правоохоронці виявили у фігуранта пусті повістки, понад 10 копій паспортів чоловіків призовного віку, а також готівку в різній валюті
Фото: dbr.gov.ua

Працівники Державного бюро розслідувань затримали сина начальника одного з відділень Вінницького об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який нібито обіцяв, що за $20 тис. його батько зробить місцевому жителю пакет документів для уникнення мобілізації й виїзду за кордон. Про це 18 червня повідомила пресслужба ДБР.

За оперативними даними, це не єдиний випадок, зокрема, під час обшуків правоохоронці виявили у фігуранта пусті повістки, понад 10 копій паспортів чоловіків призовного віку, а також готівку в різній валюті.

"ДБР затримало сина посадовця 14 червня під час передачі $15 тис. Раніше він уже встиг отримати від "клієнта" $5 тис.", – ідеться в повідомленні.

У батька фігуранта також провели обшуки, перевіряють причетних та інших посадовців Вінницького ОМТЦК та СП, додали у ДБР.

Сина посадовця повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди за вплив на ухвалення рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднаному з вимаганням (ч. 3 ст. 369-2 КК України). Фігурантові загрожує до восьми років ув'язнення з конфіскацією майна.

Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави в розмірі 1 млн грн.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вранці 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізаціюУ квітні 2024 року в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Документ передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, які підпадають під призов на військову службу під час мобілізації, окрім особливих винятків.