СБУ оголосила про затримання екснардепки за допомогу ухилянтам. За даними ЗМІ, йдеться про Сисоєнко, їй обрали запобіжний захід

ЗМІ пишуть, що заставу за підозрювану внесли
Фото: ssu.gov.ua

Колишня народна депутатка України разом зі спільниками допомагала українцям ухилятися від мобілізації. Про це 7 червня проінформувала Служба безпеки України.

"Служба безпеки ліквідувала ще одну масштабну схему ухилення від мобілізації. До оборудки причетна колишня народна депутатка, яка наразі входить до керівного складу столичного інституту з питань профілактичної медицини. За даними слідства, посадовиця організувала масове виготовлення і продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання", – ідеться в повідомленні.

У спецслужбі зазначили, що основними клієнтами були "потенційні призовники, які планували використати підробку для зняття з військового обліку й незаконного виїзду за кордон".

"За наявними даними, щомісяця незаконна діяльність зловмисників на чолі з ексдепутаткою приносила прибуток у майже $100 тис. Ця сума розподілялася між усіма спільниками, серед яких були двоє колег організаторки, – це завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог і координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині. Також до "схеми" були залучені декілька посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону", – пояснили в СБУ.

Чотирьом фігурантам справи оголосили підозру в одержанні неправомірної вигоди службовою особою з використанням службового становища і зловживанні впливом на ухвалення рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави (ч. 3, ч. 4 ст. 368 і ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України).

"За даними слідства, фігуранти діяли у складі організованого злочинного угруповання і пропонували своїм клієнтам повний пакет "документів" для ухилення від мобілізації. Спочатку ухилянтів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім "діагностували" в них професійне захворювання, а далі призначали групу інвалідності", – з'ясували в СБУ.

У відомстві розповіли, що організаторку схеми затримали на гарячому, коли вона отримувала від свого спільника зі Львівської області "відкат" у розмірі $32 тис.

"Під час обшуків за місцями роботи і проживання фігурантів виявлено понад 40 млн грн, меддокументи й чорнові записи з обліком клієнтів", – вказано в релізі від СБУ.

Спецслужба не назвала прізвища колишньої нардепки, яка фігурує у справі. "Суспільне" повідомило, що йдеться про Ірину Сисоєнко, котра була нардепкою від "Об'єднання "Самопоміч".

"Це все неправда. Ведеться слідство. І потім уже я надам усі коментарі", – заявила вона "Суспільному".

Прессекретарка Офісу генпрокурора Надія Максимець розповіла суспільному мовнику, що Голосіївський райсуд Києва обрав підозрюваній запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у максимально можливому розмірі – понад 900 тис. грн. Заставу вже внесли, стверджує "Суспільне".

Запобіжні заходи обрали й двом іншим фігурантам справи. Зокрема посереднику – арешт з альтернативою застави в розмірі майже 250 тис. грн, а для ще однієї з підозрюваних – нічний домашній арешт.

Контекст:

Міністерство оборони України повідомило, що військовозобов'язані чоловіки, які раніше набули статусу обмежено придатних, мають пройти повторну військово-лікарську комісію (ВЛК) до 4 лютого 2025 року. Військовозобов'язані чоловіки, яким раніше призначили статус "обмежено придатний", почали проходити повторну ВЛК із середини травня.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для територіальних центрів комплектування (колишні військкомати) свої персональні дані – через центри надання адміністративних послуг, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове збільшення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.