Схема для ухилянтів, в організації якої підозрюють тещу експрокурора Ільницького, діяла у двох областях – СБУ

У сумочці Москви виявили 1,5 млн грн
Фото: Управління СБ України у Львівській області / Facebook

Співробітники Служби безпеки України затримали у Львові адвокатку за підозрою в організації схеми для ухилянтів, яка діяла на території Львівської та Івано-Франківської областей. Про це 6 липня у Facebook повідомило управління СБУ у Львівській області.

Хоча СБУ не вказує імені фігурантки, матеріали справи свідчать, що йдеться про тещу експрокурора Ростислава Ільницького Богдану Москву, яка стала відомою після пишного весілля Ільницького та її доньки в жовтні 2023 року.

Вартість оновлення військово-облікових даних у державних реєстрах, а також фіктивного оформлення групи інвалідності, за інформацією спецслужби, становила до $12 тис. з особи. СБУ підозрює, що загалом адвокатка та її спільники встигли "заробити" майже $500 тис.

"Як свідчать матеріали справи, адвокатка діяла у складі злочинної групи, до якої залучила посадовців медичних закладів і медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) регіону, а також службовців територіального центру комплектування та соціальної підтримки Львівської області", – ідеться в повідомленні.

Москву затримали під час отримання першої частини коштів у розмірі $3,5 тис., окрім того, під час обшуків у її сумці виявили майже 1,5 млн грн, додали в СБУ.

Контекст:

11 жовтня 2023 року львівський сайт Lviv.Media повідомив, що 7-го та 8 жовтня у п'ятизірковому комплексі Emily Resort недалеко від Львова відбулося весілля Ільницького і Роксолани Москви. Відео з весілля, наголошують у публікації, у мережу виклала наречена, але після громадського резонансу й публікацій у ЗМІ закрила доступ до своїх акаунтів.

За даними видання, на весілля запросили приблизно 300 гостей, яких розважали українські артисти Оля Полякова, Олександр Пономарьов і Dzidzio. Ведучим свята був шоумен Григорій Решетнік.

На другий день святкування прийшло 500 людей, повідомили львівські журналісти. "Імовірно, весілля коштувало молодятам чималих грошей, лише двометровий торт, за попередніми оцінками кондитерів, коштував приблизно 100 тис. грн", – ішлося в публікації.

У грудні Ільницького оголосили в розшук за підозрою в підробленні документів (ч. 1. ст. 358, ч. 3 ст. 358 та ч. 4 ст. 359 Кримінального кодексу України). Його картка міститься у відповідному розділі на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

6 липня низка ЗМІ повідомила, що експрокурора виявили на горищі його тещі, яку також затримали під час отримання хабаря. Її заарештували за підозрою в організації схеми для ухилянтів. Як зазначили у прокуратурі, Москві обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення майже 2 млн грн застави.