Снігопад в Україні: у кількох областях обмежили рух транспорту, під Одесою та Миколаєвом багатокілометрові затори

Комунальні служби та рятувальники прибирають сніг, але встигають не скрізь
Фото: Комунальна корпорація "Київавтодор" / Facebook
Через снігопад на автомобільних дорогах державного значення в Одеській, Миколаївській, Київській та Полтавській областях ввели обмеження на рух транспорту.

28 січня в низці областей України триває негода – вітер, налипання мокрого снігу, сильна заметіль і замети, повідомляють в Укргідрометцентрі.

Синоптики попереджають, що крім проблем із рухом транспорту, можуть бути перебої з енергопостачанням. Через негоду вранці 28 січня знеструмленими було 143 населені пункти в Одеській, Кіровоградській, Черкаській та Запорізькій областях. До відновлення електропостачання залучили бригади обленерго, повідомляють у ДСНС.

За даними "Укравтодору", в Одеській і Миколаївській областях уже випало приблизно 30–40 см снігу, а висота снігових заметів сягала 0,5 метра. У цих областях залишається "червоний" рівень небезпеки – погодні умови вкрай небезпечні.

Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомляє про багатокілометрові затори в Одеській і Миколаївській областях – там застрягло більше ніж по сотні вантажівок. Рятувальники спрямували туди важку техніку для розчищення заторів.

Патрульна поліція Одеської області просить одеситів залишатися вдома, особливо, дітям та людям похилого віку, і не сідати за кермо. Тимчасово заборонено рух легкового автотранспорту автодорогою М-05 Київ – Одеса, рух великовантажних і маршрутних транспортних засобів, а також легкового автотранспорту в напрямках автодоріг М-15 Одеса – Рені та М-16 Одеса – Кучурган.

У Кіровоградській ("помаранчевий" рівень небезпеки), Черкаській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях випало приблизно 2–6 см снігу.

При "Укравтодорі" почав цілодобово працювати штаб із ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на автомобільних дорогах державного значення. Щоб очистити дороги від снігу й уникнути скупчення транспорту на дорогах, у чотирьох областях ввели обмеження на рух великовантажного транспорту.

У Києві, де вночі почалася негода, прогнозують ожеледицю. У столиці та Київській області "жовтий" рівень небезпеки – потенційно небезпечні погодні умови. Уночі на 28 січня у Київській області обмежили рух вантажного транспорту на дорогах загального користування державного значення.

Водіям великогабаритного транспорту радять користуватися майданчиками для відстою, розташованими вздовж державних доріг. Їх позначили на карті Google.

Водіїв у Києві й інших містах просять не покидати машини на узбіччях, тротуарах і крайніх смугах доріг, щоб не заважати снігоприбиральній техніці. У патрульній поліції попереджають, що машини, які будуть заважати розчищенню, евакуюють.