Такі люди, як Осмаєв і Окуєва, сильно заважають Кадирову будувати концепцію умиротвореної Чечні – політемігрант із РФ Курносова

Курносова: Потрібно подивитися, як цю історію будуть розкручувати російські ЗМІ
Фото: Ольга Курносова / Facebook

Глава Чечні Рамзан Кадиров – один із тих, хто був зацікавлений у замаху на командира батальйону імені Джохара Дудаєва Адама Осмаєва і його дружину Аміну Окуєву, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" політемігрант із РФ, експерт міжнародного аналітичного центру з боротьби з кремлівською пропагандою Continental European Union club Ольга Курносова.

Такі люди, як командир батальйону імені Джохара Дудаєва Адам Осмаєв і його дружина Аміна Окуєва, на яких напередодні було скоєно напад, нагадують главі Чечні Рамзану Кадирову, що його підтримують далеко не всі чеченці, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" політемігрант із РФ, експерт міжнародного аналітичного центру з боротьби з кремлівською пропагандою Continental European Union club Ольга Курносова.

"Перша версія, яка напрошується, пов'язана з Кадировим. Сучасна Чечня – це абсолютний "паханат". Але є чеченці, які не підтримують Кадирова і його політики. Більше того, вони готові відстоювати свою правоту зі зброєю в руках. І ось такі люди, як Осмаєв і Окуєва, сильно заважають Кадирову будувати концепцію умиротвореної Чечні. Це одна з версій", – зазначила Курносова.

На її думку, найбільш вірогідною версією замаху є діяльність спецслужб РФ.

"Також не виключено, що до замаху причетні російські спецслужби. І ця версія логічніша. Таким чином можна вбити відразу декількох зайців. ФСБ давно веде війну проти Кадирова, але успіхів поки не досягла. Можливо, вони хочуть якось використати проти нього цей напад. До того ж, це спроба залякування росіян, які воюють на боці України. Осмаєв і Окуєва – хоч і чеченці, але все одно росіяни. Їм хочуть показати, що переїзд в Україну не гарантує безпеки", – підкреслила співрозмовниця.

Вона не виключає, що російські ЗМІ будуть використовувати напад на Осмаєва і Окуєву для дискредитації влади України.

"Узагалі потрібно подивитися, як цю історію будуть розкручувати російські ЗМІ. Я думаю, вони знову почнуть розповідати про "розгул бандитизму", ніби українська влада не може підтримувати порядок в країні. Окрім цього, зараз почастішали розмови про введення візового режиму з РФ. І тут раптом така ситуація. Тобто у такий спосіб російська сторона намагається показати, що візи нічого не дадуть. Правда, поки ми не знаємо, справжні були документи у нападника чи все-таки підроблені. Грубо кажучи, вони хочуть показати: мовляв, дивіться, усі наші шпигуни та кілери вже давно отримали українські паспорти", – резюмувала Курносова.

Перестрілка сталася в Києві 1 червня. Злочинець поранив Осмаєва, Окуєва у відповідь кілька разів вистрілила в нападника. Обидвох чоловіків госпіталізовано у тяжкому стані.

Нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук повідомив, що кілер через помічницю журналіста Савіка Шустера домовився про цикл інтерв'ю з Окуєвою й Осмаєвим і вчинив замах під час четвертої їхньої зустрічі.

За попередньою інформацією, чоловік, який відрекомендувався Осмаєву і Окуєвій французьким журналістом, недавно прибув в Україну з Брянської області Росії. Із собою він мав документи громадянина України Олександра Дакара 1958 року народження.

Депутат Верховної Ради від "Народного фронту" Антон Геращенко заявив, що це не справжнє ім'я злочинця: "Цей громадянин України – найімовірніше, ніякий не Дакар Олександр Венусович. А зовсім інша особа, яка регулярно їздила в Росію для отримання інструкцій".

За даними "Еспресо", напад скоїв чеченський кілер із Санкт-Петербурга Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько Дінго.

За словами Мосійчука, лідер Радикальної партії Олег Ляшко впізнав нападника. Зловмисник зустрічався з Ляшком під виглядом німецького журналіста.

Адам Осмаєв – виходець із Чечні. Його обвинувачували в підготовці замаху на президента Росії Володимира Путіна. РФ запитувала в України екстрадицію Осмаєва у 2012 році.

18 листопада 2014 року суд в Одесі зняв з Осмаєва обвинувачення в замаху на Путіна, але визнав винним за трьома статтями Кримінального кодексу України – "незаконне поводження з вибуховими речовинами", "знищення чужого майна з необережності" і "перетин державного кордону України за підробленими документами". Його засудили до двох років і дев'яти місяців ув'язнення (цей термін дорівнював проведеному в СІЗО) і звільнили прямо в залі суду.

З грудня 2014 року Осмаєв брав участь в антитерористичній операції на Донбасі, очолював батальйон імені Джохара Дудаєва.