У Харківській області на міні підірвався місцевий житель – обладміністрація

На розмінування України може знадобитися до 10 років, вважають у ДСНС
Фото: ДСНС України / Facebook
Житель Ізюмського району Харківської області постраждав унаслідок вибуху у власному дворі, повідомив 29 квітня в Telegram голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Сьогодні у селі Вірнопілля Ізюмського району у власному подвір'ї на невідомому вибуховому пристрої підірвався 30-річний чоловік. Госпіталізований у стані середньої важкості", – написав він.

Синєгубов наголосив, що "в Харківській області зберігається висока мінна небезпека".

У регіональному управлінні Держслужби України з надзвичайних ситуацій уточнили, що постраждалий – 1993 року народження.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

У Харківській області частину територій деокупували восени 2022 року, регулярно трапляються підриви на мінах. 27 квітня внаслідок підриву на російській міні постраждало п'ятеро працівників енергопідприємства, один із них загинув.

Контекст:

Унаслідок російської агресії майже 30% території України забруднено вибухонебезпечними предметами, на розмінування може знадобитися до 10 років, повідомляв 7 березня речник ДСНС Олександр Хорунжий. За даними ДСНС, Харківська та Херсонська області найбільш забруднені мінами, бо ворог перебував там найдовше.

В Україні створили інтерактивну карту потенційно замінованих територій.

Враховуючи масштаби забруднення, за наявних в Україні ресурсів розмінування може тривати 70 років, зазначала 4 березня віцепрем'єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Президент України Володимир Зеленський 13 березня заявив, що понад 170 тис. км&³2; території України залишаються небезпечними через міни та снаряди, які не розірвалися.