У кіберполіції заявили, що M.E.Doc можуть висунути кримінальні обвинувачення у зв'язку з вірусом Petyа

Кіберполіція: Обвинувачення проти M.E.Doc може бути висунуто за нехтування безпекою
Фото: pexels.com

Різні антивірусні компанії попереджали M.E.Doc про проблеми з безпекою, заявив начальник департаменту кіберполіції Національної поліції Сергій Демедюк. Вірус Petya атакував Україну 27 червня.

Українську компанію M.E.Doc, яка випускає бухгалтерське програмне забезпечення, можуть звинуватити у зв'язку з атакою вірусу Petyа 27 червня, яка спричинила значні пошкодження комп'ютерних систем у всьому світі, заявив Reuters начальник департаменту кіберполіції Національної поліції Сергій Демедюк.

За словами Демедюка, керівників M.E.Doc не раз попереджали, що їхня структура інформаційних технологій не є безпечною, і "вони про це знали". Керівник кіберполіції зазначив, що M.E.Doc "багато разів попереджали різні антивірусні фірми". За його словами, кримінальне обвинувачення проти компанії может бути висунуте "за це нехтування".

Керівники компанії M.E.Doc, Олеся Лінник та її батько Сергій, повідомили Reuters, що їхнє програмне забезпечення не відповідає за поширення вірусу, і вони не розуміють суті висунутих обвинувачень.

В Україні 27 червня зафіксовано масштабну кібератаку, "вірус-здирник" паралізував роботу комп'ютерних мереж у банках, ЗМІ, торгових організаціях, поштових службах, державних установах. Назва вірусу, що шифрує файли на жорсткому диску всіх комп'ютерів у зараженій мережі, – Petya.A.

У кіберполіції України заявляли, що атака почалася через оновлення програми електронного документообігу M.E.Doc. Розробники програми у відповідь сказали, що заяви кіберполіції – помилкові.

28 червня у Microsoft підтвердили, що процес зараження було запущено після оновлення M.E.Doc.

Служба безпеки України встановила причетність спецслужб РФ до атаки "вірусу-здирника" Petya.A.