У Хмельницькій області в сім'ї топпосадовців виявили майже $6 млн готівкою, її викидали з вікна – ДБР. Фото photo icon

Під час обшуків виявили гроші, зазначили в ДБР
Фото: dbr.gov.ua

Під час обшуків у керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) та її сина, який працює в Пенсійному фонді, виявили майже $6 млн готівки в різних валютах. Про це 4 жовтня поінформувало Державне бюро розслідувань (ДБР).

"Працівники ДБР викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина на незаконному збагаченні. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн у різних валютах. Син посадовиці обіймає керівну посаду в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області", – ідеться в повідомленні.

Розслідування, у межах якого проводили обшуки, стосувалося незаконного оформлення інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути військової служби. Обшуки провели у службових кабінетах і за місцем проживання посадовців.

"У керівниці МСЕК у робочому кабінеті було виявлено $100 тис., а також низку підроблених медичних документів, списки ухилянтів із прізвищами й фіктивними діагнозами. Окрім того, удома в посадовців працівники ДБР знайшли майже $5,244 млн, €300 тис., понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності", – зазначили в бюро.

Його співробітники стверджують, що знаходили гроші у квартирі "практично в кожному куточку – у шафах, шухлядах, нішах". Також виявили документи, які підтверджують незаконну діяльність посадовців і відмивання ними грошей через різні бізнес-проєкти, зазначено в релізі.

"Під час слідчих дій посадовиця намагалася позбутися частини грошей, викинувши дві сумки з $0,5 млн через вікно", – повідомили в ДБР.

Викинуті сумки показало "Радіо Свобода".

Слідчі з'ясували також, що сім'я топпосадовців, зокрема, володіє 30 об'єктами нерухомості у Хмельницькому, Львові та Києві, дев'ятьма елітними автомобілями, корпоративними правами на 48 млн грн, готельно-ресторанним комплексом на майже 3 тис. м&³2; в одному із парків Хмельницького, нерухомим майном в Австрії, Іспанії й Туреччині, а на валютних закордонних рахунках сім'я тримає майже $2,3 млн.

"Усі ці статки керівники не внесли до своїх щорічних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. Слідчі встановлюють низку інших посадових осіб і членів родини, які можуть бути причетними до вказаних злочинів", – пояснили в ДБР.

Кримінальне провадження ведуть за статтями про шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою; легалізацію майна, одержаного у злочинний спосіб, за попередньою змовою групою осіб у великих розмірах; декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення (ч. 5 ст. 190, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 366-2, ст. 368-5 КК України).

Паблік "Хмельницький LIVE" пише, що йдеться про Тетяну Крупу та її сина Олександра, який очолює обласне відділення Пенсійного фонду.

Фото: dbr.gov.ua
Фото: dbr.gov.ua
Фото: dbr.gov.ua
Фото: dbr.gov.ua
Фото: dbr.gov.ua
Фото: dbr.gov.ua
Фото: dbr.gov.ua