ДБР затримало ймовірного колаборанта з Херсонської області, який після деокупації села служив у ТЦК

Правоохоронці підозрюють, що чоловік працював у Дар'ївській колонії під час російської окупації
Фото: dbr.gov.ua

Працівники Державного бюро розслідувань України затримали колишнього співробітника Дар'ївської колонії Херсонської області, який, імовірно, працював на росіян під час їхньої окупації частини регіону. Після української деокупації чоловік пішов служити в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в Одеській області. Про це 30 вересня повідомило ДБР.

"Під час окупації частини Херсонської області колишній інспектор колонії влаштувався на аналогічну посаду до загарбників. Він працював у захопленому закладі на "нову владу" до звільнення частини регіону, а після деокупації вирішив залишитися на підконтрольній Україні території", – ідеться в повідомленні.

Згодом чоловіка мобілізували, він став служити в одному з районних ТЦК Одеської області, де вручав повістки військовозобов'язаним, поінформували у ДБР. Колегам він розповідав про свою свідому позицію й заперечував співпрацю з окупантами, однак, як стверджує слідство, правоохоронці виявили документацію щодо функціонування колонії під час окупації, допитали свідків і викрили ймовірного перебіжчика.

Фігуранта повідомили про підозру в колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Йому може загрожувати до 15 років позбавлення волі.

Контекст:

У лютому – березні 2022 року окупанти захопили Херсон і практично всю Херсонську область. У листопаді сили оборони України звільнили від російських загарбників правобережну частину Херсонської області разом з обласним центром. Після цього росіяни почали систематично обстрілювати населені пункти регіону.