У Львові поліція затримала двох підлітків, підозрюваних у підпалі автомобілів військових на замовлення спецслужб РФ

Місцеві жителі віком 17 і 18 років, імовірно, підпалили три автомобілі військовослужбовців
Фото: npu.gov.ua

У Львові співробітники патрульної поліції, Національної поліції та Служби безпеки України затримали двох місцевих жителів віком 17 і 18 років, яких підозрюють у підпалі трьох автомобілів українських військовослужбовців на замовлення спецслужби країни-агресора РФ. Про це 19 липня поінформувала пресслужба Нацполіції в Telegram.

"За гроші їм пропонували підпалювати авто військовослужбовців, які в подальшому в російських медіа видавали як автомобілі працівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, аби видати це у ворожих медіа за самовільну ініціативу українців проти мобілізації", – ідеться в повідомленні.

Як зазначили в СБУ, представник ФСБ РФ у одному з пабліків пообіцяв 18-річному фігурантові швидкий заробіток в обмін на співпрацю.

"За його вказівкою молодик спочатку підшукував "потрібні" автомобілі, а потім приховано фотографував їх. Після отримання медіафайлів російська спецслужба давала "дозвіл" на знищення потенційних цілей. За таким алгоритмом фігурант підпалив автомобіль військовослужбовця бойової бригади ЗСУ", – ідеться в повідомленні.

Для підпалу фігурант використав пляшку з керосином і розпалювач, яким облив транспортний засіб. Це, за даними української спецслужби, було "тестовим" завданням росіян, після чого куратор дав нове – залучити ще молодиків для здійснення серії підпалів автомобілів ЗСУ по всьому місту. Так він знайшов 17-річного ймовірного поплічника.

У поліції додали, що в такий спосіб підлітки могли підпалити три автомобілі.

Обох фігурантів повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань), вони перебувають під вартою.

Їм загрожує до восьми років ув'язнення.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець. За його даними, зараз зафіксовано випадки підпалу автомобілів військових у Києві, Одесі, Дніпрі. Також імовірного палія військових автомобілів затримали в Рівному.