У Німеччині чоловік із ножем напав на учасників антиісламського мітингу

Серед поранених – 59-річний критик ісламу Міхаель Штюрценбергер
Фото: EPA

У німецькому місті Мангейм озброєний ножем чоловік влаштував різанину просто на головній площі міста. Правоохоронці застосували проти нападника вогнепальну зброю, внаслідок чого він також дістав поранення. Про це 31 травня повідомила пресслужба місцевої поліції.

Правоохоронці зазначили, що не можуть надати інформацію про кількість жертв і серйозність травм. Утім, як повідомив Welt, посилаючись на джерела в силових структурах, серед поранених – працівник поліції, якому нападник ушкодив кілька кровоносних судин.

Зазначають, що різанина сталася під час антиісламського мітингу. Однією з жертв, зокрема, став 59-річний критик ісламу Міхаель Штюрценбергер. Сам напад можна побачити на відео, яке поширюють соцмережами.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відреагував на інцидент і назвав неприпустимим насильство та висловив співчуття постраждалим.

"Насильство в нашій демократичній країні – абсолютно неприпустиме явище. Порушник має дістати суворе покарання", – повідомив Шольц.

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер побажала швидкого одужання пораненим.

"Слідство з'ясує передумови цього злочину. Якщо розслідування виявить ісламські мотиви, це стане новим підтвердженням великої небезпеки ісламського населення, про яку ми попереджали", – заявила міністерка.

Як зазначив Bild, Міхаеля Штюрценбергера вважають ісламофобним політичним активістом. Раніше він був прессекретарем мюнхенського "Християнсько-соціального союзу" і головою невеликої партії Die Freihei, яку на цей момент розпустили. Також Штюрценбергер є автором ісламофобського блогу і членом громадянського руху Pax Europa, який і організував мітинг.

59-річний чоловік має дві судимості: за образу поліції, а також за розпалювання ненависті та очорнення релігійних вчень.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС напали на Ізраїль, вони розстрілювали мирних жителів і брали заручників. Ізраїль у відповідь розпочав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази

У США заявили, що до нападу ХАМАС на Ізраїль причетний Іран. Видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела повідомило, що представники служби безпеки Ірану допомогли палестинським бойовикам спланувати напад. 

У квітні 2024 року між Ізраїлем та Іраном сталася ескалація конфлікту. 1 квітня Ізраїль завдав удару по консульству Ірану в Сирії. У відповідь 13 квітня Іран уперше атакував Ізраїль зі своєї території, застосувавши понад 300 дронів і ракет. 19 квітня Ізраїль завдав удару у відповідь по Ірану.

28 квітня верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї у X заявив, що на Заході, зокрема в Англії, Франції та США, "люди у величезних кількостях виходять на вулиці, щоб скандувати гасла проти Ізраїлю й Америки". Наступного дня глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що триває "третя світова війна проти радикального ісламу".