У Тернопільській області офтальмологи вводили пацієнтам препарат-підробку, двоє людей втратили зір – поліція

Офтальмологам оголосили підозру, зазначили в Нацполіції
Фото: Національна поліція України / Telegram

У межах розслідування кримінального провадження про втрату зору пацієнтами офтальмологам однієї з лікарень Тернопільської області оголосили підозру у кримінальному правопорушенні. Про це 15 липня проінформувала в Telegram Національна поліція України.

"Слідчі поліції Тернопільщини повідомили про підозру лікарям-офтальмологам за неналежне виконання професійних обов'язків і вимагання. Унаслідок їхніх дій 22 пацієнти медичного закладу повністю або частково втратили зір після введення забороненого препарату. Окрім цього, за "ефективне лікування" лікарі вимагали з потерпілих по 2 тис. грн", – ідеться в повідомленні.

За даними слідства, "медики, які лікували потерпілих, пообіцяли їм повністю відновити зір завдяки дієвому препарату".

"Зловмисники запевнили людей в ефективності й безпечності лікування. Проте після ін'єкцій у пацієнтів різко погіршилося самопочуття. Двоє людей втратили зір повністю, 13 осіб осліпли на одне око, а решта потерпілих продовжують лікування. Після проведеної експертизи стало відомо, що медики вводили пацієнтам заборонений до застосування препарат – підробку, результати хімічного аналізу якого не відповідали оригіналу", – пояснили в Нацполіції.

"Тернопільська правда" пише, що досудове розслідування розпочали в лютому 2023 року.

Поліція тоді повідомляла, що з різким погіршенням зору 16 лютого до медзакладу звернулося одразу понад 20 людей, які лікувалися в офтальмологічному відділенні однієї з медустанов. Провадження відкрили за ст. 140 (неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником) Кримінального кодексу України.