Боголюбова повідомили про підозру, прикордонника, який йому допоміг, затримали – ДБР

Боголюбов виїхав за недійсним паспортом громадянина України, який фізично країни не покидав
Скріншот: МЕНОРА / YouTube

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишнього співвласника "ПриватБанку" Геннадія Боголюбова й прикордонника, який сприяв йому в незаконному перетині кордону. Про це 9 липня інформує ДБР у Telegram. 

Слідство встановило, що бізнесмен у супроводі свого близького родича виїхав 24 червня 2024 року потягом "Київ – Хелм", хоча відповідно до баз даних України кордону не перетинав. Встановлено також, що Боголюбов виїхав із країни за недійсним паспортом громадянина України, який фізично країни не покидав.

Також на цю мить підтверджено, що затриманий правоохоронець передав підлеглій документи пасажирів і запевнив, що вже особисто здійснив перевірку купе, де перебували Боголюбов і його родич.

Польським прикордонникам бізнесмен показав особистий паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Боголюбова й правоохоронця повідомлено про підозру в незаконному переправленні осіб через державний кордон (ч. 2 ст. 332 КК). А бізнесмена повідомлено ще й про підозру в незаконному заволодінні паспортом (ч. 3 ст. 357 КК). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

Прикордоннику обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави 25 млн грн.

Контекст:

Боголюбов – один із п'ятьох українців, котрі увійшли до цьогорічного рейтингу Forbes найбагатших людей планети. Його статки журнал оцінює в $1 млрд.

Після націоналізації "ПриватБанку" Боголюбов разом з Ігорем Коломойським став фігурантом низки розслідувань, пов'язаних із виведенням коштів із банку та іншими фінансовими махінаціями. Ігор Коломойський із 2 вересня 2023 року перебуває під вартою.

Причиною виїзду Боголюбова 7 липня видання "Українська правда" з посиланням на джерела називало підготовку співробітниками Бюро економічної безпеки України підозри у справі "ПриватБанку".

У коментарі пресслужби Боголюбова, наданому "Українській правді", ідеться про те, що він виїхав із країни як громадянин України із дотриманням усіх норм і законів. "Бізнесмен має всі законні підстави для перетину кордону: вік 62 роки, семеро дітей, п'ятеро з яких – неповнолітні", – ішлося в заяві. Також пресслужба наголосила, що стосовно Боголюбова немає жодних судових обмежень, які б забороняли йому перетинати кордон.