Борг банку "Альянс" перед "Укренерго" за енергію для фірми Коломойського більший, ніж усі борги бізнесу в Києві – журналіст

Володимир Горковенко: Борги різних учасників енергоринку одне перед одним сягають десятків мільярдів гривень
Фото: radiosvoboda.org

Уряд України вимушений прискорити розгляд питання про підвищення комунальних тарифів через атаки на енергетичну інфраструктуру, необхідність підготовки до наступного опалювального сезону, який буде складнішим, а також борги населення й підприємств. Підвищення могло б бути не таким значним, якби в системі відбувалися ефективні розрахунки, зокрема в питанні стягнення боргів із банківськими гарантіями, заявив у коментарі виданню "Апостроф" журналіст Володимир Горковенко.

"Борги різних учасників енергоринку одне перед одним сягають десятків мільярдів гривень. І фактично бездіяльність уряду в цьому напрямі лише нарощує цей "сніжний ком". Утім, додаються і безпосередні боржники серед споживачів. Наприклад, тільки в столиці Києві компанії винні постачальникам понад 1,13 млрд грн", – сказав він.

Горковенко додав, що через неефективне стягнення боргів за електроенергію стала можливою ситуація із заборгованістю наближеної до бізнесмена Ігоря Коломойського компанії "Юнайтед Енерджі" перед НЕК "Укренерго". Борг сягнув 1,4 млрд грн, що більше, ніж борг усіх столичних компаній перед постачальником.

"Компанія отримала електроенергію ще на початку повномасштабного вторгнення, проте не розрахувалася за неї. Борг мала покрити банківська гарантія – без неї електроенергії не відпускали б. Таку гарантію надав невеликий банк "Альянс". Але, як згодом з'ясувалося, він не мав права цього робити, оскільки, по-перше, це не відповідало показникам його фінансової стійкості, по-друге, він уже мав низку непогашених гарантій. Унаслідок цього НАБУ завело справу проти керівництва банку за перевищення службових обов'язків і завдання збитків державі на 1,4 млрд грн", – заявив журналіст.

Він переконаний, що, якби банк не блокував у суді погашення цієї гарантії, в "Укренерго" не утворилася б співмірна заборгованість на 1,4 млрд грн перед постачальниками далі за ланцюжком. І, отже, борговий тягар на всій системі зменшився б, і підвищення тарифів могло б бути не таким значним.

"У банку "Альянс", за повідомленнями ЗМІ, відбувається перевірка НБУ. Чекаємо на результати...  Але вкрай важливо, щоб такі випадки закінчувалися не лише виведенням банку з ринку, але й розрахунками з учасниками енергетичних ланцюжків", – сказав Горковенко.

Контекст:

Вартість електроенергії для населення можуть підвищити вже із червня до 5 грн/кВт-год – із метою залучення коштів для будівництва нових генерувальних потужностей. Про це заявив народний депутат Сергій Нагорняк, який є членом профільного комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, писало видання ZN.UA.