В "Енергоатомі" зробили заяву щодо Південноукраїнської АЕС

За даними "Енергоатому", на Південноукраїнській АЕС не сталося жодної аварії
Фото: Південноукраїнський енергокомплекс / Facebook

На Південноукраїнській атомній електростанції, яка розташована в Миколаївській області, не сталося жодних аварій. Про це 4 вересня в Telegram повідомила пресслужба оператора українських АЕС "Енергоатом".

Про аварію на Південноукраїнській АЕС 4 вересня написало "Суспільне" з посиланням на джерело в енергосекторі. За словами співрозмовника, блок, можливо, виведуть у ремонт.

Утім, інформацію про нібито аварію на АЕС атомники назвали недостовірною.

"У роботі одного з енергоблоків станції виявлено зауваження, і блок був розвантажений на 33% від номінальної потужності. Зауваження буде усунене після відновлення оператором енергосистеми "Укренерго" енергопостачання від АЕС із забезпеченням видачі потужності в енергосистему", – ідеться в повідомленні.

В "Енергоатомі" додали, що подія не пов'язана із проведенням ремонтної кампанії, а виникла внаслідок складних перехідних режимів, які сталися через російські обстріли інфраструктури "Укренерго" і супроводжувалися значними коливаннями параметрів мережі (частота, напруга, струм), до якої було під'єднано енергоблоки, з від'єднанням енергоблоків від мережі.

Контекст:

18 липня директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко заявив, що на Південноукраїнській АЕС, "судячи з усього, від спеки" згоріло два трансформатори струму, що призвело до від'єднання від мережі одного з реакторів. Наступного дня глава Міненерго України Герман Галущенко назвав цю інформацію "фейком" і спростував її.

26 липня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило, що попереднього тижня один з енергоблоків Південноукраїнської атомної електростанції в Миколаївській області зупиняв роботу.

Після масованого російського обстрілу 26 серпня постійне представництво України при міжнародних організаціях у Відні надіслало МАГАТЕ офіційну ноту, що РФ своїми ударами по енергетиці України хотіла порушити роботу українських атомних електростанцій. Тоді було від'єднано від мережі перший, третій і четвертий енергоблоки Рівненської АЕС, а також знижено потужність енергоблоків Південноукраїнської АЕС, пізніше того самого дня через коливання в енергосистемі від мережі від'єднали третій енергоблок Південноукраїнської АЕС.