Через обстріли пошкоджено лінію живлення ЗАЕС

ЗАЕС знову в зоні підвищеного ризику небезпеки, заявили в "Енергоатомі"
Фото: EPA

2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб. Про це повідомила пресслужба оператора українських АЕС "Енергоатом".

Зараз ЗАЕС з'єднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередавання. У разі пошкодження другої лінії, виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів, що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки пального ЗАЕС, розповіли в "Енергоатомі".

Українські фахівці поки не можуть оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт лінії, оскільки є реальна загроза повторного обстрілу ділянки російськими військами. Лінію відремонтують, щойно спеціалістам буде гарантовано безпеку, ідеться в повідомленні.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявляв, що, поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

11 серпня 2024 року Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причини пожежі.

22 серпня в "Енергоатомі" заявили, що ЗАЕС опинилася на межі блекауту.