Росіяни на ЗАЕС загрожують не лише Україні – Зеленський

Окупанти контролюють ЗАЕС із березня 2022 року
Фото: ЕРА

Захоплена країною-агресором Росією Запорізька атомна електростанція в Енергодарі означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці не лише України, а й усієї Європи і світу. Про це президент України Володимир Зеленський 19 серпня написав у Telegram.

За його словами, РФ уже понад два роки шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовуючи територію станції як майданчик для ударів по Нікополю Дніпропетровської області й інших громадах поруч. Крім того, окупанти тримають там військову техніку й боєприпаси.

"Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки й загалом повернення
ситуації навколо ЗАЕС до нормальності. Протягом десятиліть Україна гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних об'єктів, і так буде й надалі, але для цього має припинитися злочинна російська присутність на ЗАЕС", – написав глава держави.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

З вересня 2022 року на атомній станції перебуває місія МАГАТЕ.

11 серпня Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. МАГАТЕ поінформувало, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів, проте в агентстві не змогли назвати причину пожежі.