Пости Укргідрометцентру поблизу ЗАЕС ведуть посилений моніторинг радіаційного фону – ДСНС

Радіаційна ситуація на території України стабільна – "перевищень не зафіксовано", зазначили в ДСНС
Фото: EPA (архів)

ДСНС України поінформувала в Telegram у ніч на 12 серпня, що змін радіаційного стану в районі ЗАЕС не виявлено.

Ввечері 11 серпня президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. Він зазначив близько 22.00, що на той момент показники радіації були в нормі.

У ДСНС наголосили, що радіаційна ситуація на території України стабільна – "перевищень не зафіксовано".

"Станом на 00.00 12 серпня змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не виявлено. Радіонуклідів техногенного походження, що свідчать про порушення безпечного функціонування АЕС в Україні або транскордонне перенесення, не зафіксовано", – ідеться в повідомленні.

У держслужбі додали, що пости Укргідрометцентру поблизу ЗАЕС "продовжують посилений моніторинг і оперативно відслідковують стан радіаційного фону".

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і з того часу працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Зеленський 11 серпня повідомив про пожежу на ЗАЕС на тлі боїв у Курській області країни-агресора РФ. У Москві 6 серпня заявляли про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в цьому регіоні. Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало того, що відбувається. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".

У Нікопольській РВА з посиланням на джерела розповіли, що окупанти на ЗАЕС "підпалили у градирні автомобільні шини у великій кількості".

Водночас МАГАТЕ повідомило, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів.