МАГАТЕ повідомило, що його експерти бачили дуже темний дим на ЗАЕС після численних вибухів

Увечері 11 серпня Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС
Скріншот: Володимир Зеленський / Facebook

Міжнародне агентство з атомної енергетики поінформувало 11 серпня у Х, що його експерти стали свідками диму в північній частині тимчасово окупованої країною-агресором РФ Запорізької атомної електростанції після серії вибухів.

Увечері президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. Він наголосив приблизно о 22.00, що на той момент показники радіації були в нормі.

"Експерти МАГАТЕ стали свідками дуже темного диму, що йшов із північного району ЗАЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері", – прокоментували в агентстві.

Там зазначили, що група дістала інформацію від окупаційного керівництва ЗАЕС про "передбачувану атаку безпілотника на одну із градирень, розташованих на майданчику".

"Про вплив на ядерну безпеку не повідомляли", – додали в МАГАТЕ.

У Нікопольській РВА з посиланням на джерела повідомляли, що окупанти на ЗАЕС "підпалили у градирні автомобільні шини у великій кількості".

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і з того часу працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю від'єднували від мережі.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Згідно з інформацією МАГАТЕ, із 1 лютого російське окупаційне керівництво ЗАЕС заборонило доступ до станції працівникам, які не набули громадянства РФ і не уклали договори з "Росатомом".

Зеленський 11 серпня повідомив про пожежу на ЗАЕС на тлі боїв у Курській області країни-агресора РФ. У Москві 6 серпня заявляли про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в цьому регіоні. Українське військово-політичне керівництво поки не коментувало того, що відбувається. Докладніше про операцію читайте в матеріалі "ГОРДОН".