В Одеській області звільнили викладача коледжу, який назвав українську мовою "окупантів і фашистів"

Макаренка звільнили за вчинення аморального проступку, несумісного з продовженням викладацької роботи
Фото: it3.online

У Чорноморську Одеської області 18 травня звільнили викладача морського спеціалізованого коледжу Одеського національного морського університету Олександра Макаренка, який спровокував скандал своїми висловлюваннями про українську мову. Про це повідомив "Укрінформ".

"Видано наказ, яким звільнено з посади викладача Олександр Макаренка, згідно з п. 3 ст. 41 КЗпП України – за вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи", – повідомив агентству директор коледжу Леонід Жуха.

Звільненню передував скандал, який розгорівся через коментар Макаренка під постом про введення нових правил української мови у Facebook. Про нього 17 травня повідомила "Думская".

"Я не разумею вашу псячу мову, пышіть калі ласка па-беларусску альбо па-руску. Я ня мовлю ўкраінскай мовой і паперы пышу па-руску, хоць ведаю яе. Для мяне гэта ваша ўкраінская мова – мова окупантаў та фашыстаў", – написав викладач.

Скріншот: dumskaya.net

Макаренко намагався виправдатися і заявив, що називав "псячою мовою" суржик. Він заявив, що скандал роздули провокатори після того, як він засудив діяльність одного з Telegram-каналів через фотографії тіла померлого чоловіка.

Контекст:

У липні 2019 року в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Відповідно до закону, українська мова є обов'язковою для використання в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

З січня 2021 року всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів українською мовою, на прохання клієнта можуть використовувати іншу мову, прийнятну для обох сторін. Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів. Протягом перших двох місяців дії норми мовний омбудсмен отримав майже 1 тис. повідомлень і скарг на її недотримання.

Згідно з опитуванням, яке у лютому провели Київський міжнародний інститут соціології та соціологічна компанія SOCIS, 52,7% громадян України вдома розмовляють українською мовою, 23,5% – російською, 22,5% – двома цими мовами, 1,2% – іншою мовою.