В Україні зросла кількість пожеж через використання генераторів – ДСНС

Від побутових пожеж із початку року загинуло приблизно 550 осіб
Фото: Головне управління ДСНС України у Черкаській області / Facebook

З активізацією обстрілів Росією українські рятувальники фіксують зростання кількості пожеж, пов'язаних із використанням резервних джерел живлення. Про це представник департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України Анатолій Шкарбута повідомив на брифінгу в медіацентрі "Україна – Укрінформ" 20 травня.

"Коли ворог почав обстріли житлових районів та об'єктів критичної інфраструктури, кількість пожеж в Україні значно зросла, тому що люди почали використовувати й електрогенератори, і резервні джерела живлення. У житловому секторі із початку року сталося приблизно 8,5 тис. пожеж", – розповів Шкарбута.

Збитки від вогню сягнули 4 млрд грн, підрахували рятувальники. Загинуло приблизно 550 людей, стільки ж поранено. У нежитловому секторі за пів року зафіксовано понад 26 тис. загорянь.

За словами представника пожежної служби, головною причиною є порушення правил експлуатації електрообладнання.

"Блекаути 2022 року дали людям досвід, люди придбали багато резервних джерел живлення – повербанки, зарядні станції, електрогенератори. Тому коли відключають електроенергію, кількість пожеж від цих джерел значно зростає", – підсумував він.

Контекст:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на початку квітня заявляв, що 80% теплової генерації України зруйновано.

В Україні в середині травня почали вимикати електроенергію через наслідки п'яти ракетно-дронових атак, здійснених країною-агресором Росією на українську енергосистему навесні, а також через похолодання й зростання споживання.

Увечері 14 травня в Україні з 21.00 до 0.00 ввели аварійні вимкнення світла. Уранці 15 травня через дефіцит електроенергії "Укренерго" знову застосувала екстрені вимкнення по всій країні. 16 травня в Україні діяли погодинні графіки. У вихідні обмежень для побутових споживачів не застосовували.