В Умані хасиди влаштували погром біля могили рабі Нахмана

Щоосені в Умань для святкування Рош а-Шана прибувають хасиди з усього світу 

Фото: EPA (архів)

Поліцейські склали протоколи на двох хасидів, які в Умані Черкаської області під час паломництва почали зносити захисні огорожі.

Хасидські прочани розгромили захисні огорожі, які встановили на могилі єврейського праведника Нахмана в Умані Черкаської області для профілактики поширення COVID-19. Відповідне відео у Facebook опублікував експерт із туризму Антон Тараненко.

На відео видно, як хасиди розхитують і зносять металеві конструкції.

Агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі Національної поліції повідомили, що особи двох зафіксованих на відео людей уже встановлено, на них вже склали протоколи.

В Об'єднаній єврейській громаді України засудили поведінку хасидів, які намагалися зламати огорожі, та звернулися до Фонду імені рабі Нахмана, який офіційно представляє інтереси брацлавських хасидів в Україні, із проханням надати інформацію про те, яких було вжито заходів щодо прочан, котрі були учасниками інциденту.

Щоосені в Умань, де розташована могила лідера брацлавських хасидів цадика Нахмана, для святкування Рош га-Шана прибувають хасиди з усього світу. 2019 року в Умань прибуло понад 30 тис. прочан.

2020 року святкування заплановано на 18–20 вересня.

Із 28 серпня до 28 вересня 2020 року кордон України закрили для іноземців, таке рішення ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів 26 серпня.

"Європейська правда" з посиланням на джерела повідомила, що рішення Кабміну України було продиктовано прагненням не допустити паломництва хасидів на святкування Рош га-Шана.

За два дні до закриття кордону хасиди почали прибувати в Україну.

Із 2 вересня поліція в Умані перейшла на посилений варіант виконання служби. Також до міста прибули представники Нацполіції та МОЗ України. На час паломництва в місті встановили карантинні пункти і розробили єдині карантинні правила.

Передбачають, що у вересні 2020-го Умань для святкування Рош га-Шана відвідає приблизно 3 тис. прочан.