Витоку документів унаслідок хакерської атаки не було – голова Нацполіції

Клименко: Сайт Нацполіції не ліг – ліг виключно новинний сайт
Фото: Національна поліція України / Facebook

Хакерської атаки зазнав тільки новинний сайт Національної поліції України, повідомив глава відомства Ігор Клименко.

Витоку документів унаслідок хакерської атаки на сайт Національної поліції України не було. Про це глава відомства Ігор Клименко заявив у ефірі телеканала ICTV увечері 28 вересня.

"Сайт Нацполіції не ліг – ліг виключно новинний сайт Нацполіції. Ми його зразу відімкнули від мережі. Буквально з'явилося дві новини – і сайт Національної поліції нами ж відразу був покладений, щоб з'ясувати, чому сталося втручання в роботу сайта. Ми встановили причини. Але ніякої видачі, ніяких документів, ніяких скріншотів просто не може бути, це я вам заявляю відповідально", – сказав він.

Так голова Нацполіції відповів на слова нардепа від "Батьківщини" Сергія Соболєва про можливий витік.

"Коли завис сайт МВС, у всіх областях [України] з'явилися ділки, які почали за гроші оформляти [довідки про несудимість]. Незважаючи на те, що сайт висів. У мене є скріншоти Запорізької, Дніпропетровської [областей]. Думаю, у вас по всій Україні є скріншоти цих двох-трьох комерційних структур, які пропонували це робити. Щоб ви розуміли обіг: 1 млрд грн вони повинні були заробити за 10 днів", – заявив йому Соболєв, запитавши, чи знайшли цих "ділків".

23 вересня через хакерську атаку сайт Нацполіції не працював понад три години. Унаслідок кібератаки на сторінках обласних управлінь опублікували низку фейків: про загибель трьох військових на полігоні в Яворові (там зараз проводять міжнародні навчання Rapid Trident 2020), про загибель американських військових радників у Херсонській області, про затримання американського військового, нібито підозрюваного у зґвалтуванні 16-річної мешканки Вінниці.

Також зламали сайт мерії Вараш Рівненській області – міста-супутника Рівненської атомної електростанції. Автори фейку стверджували, що під час проведення антитерористичних навчань у межах Rapid Trident 2020 на третьому енергоблоці РАЕС сталося короткочасне знеструмлення станції, яке спровокувало викид радіоактивних речовин.

За фактом несанкціонованого втручання в роботу сайта Нацполіції відкрили кримінальне провадження.