"Витоку персональних даних не відбулося". У СБУ прокоментували атаку хакерів на урядові сайти

СБУ та Держспецзв'язку займаються розслідуванням інциденту
Фото: Служба безпеки України / Facebook
Більшість постраждалих від хакерської атаки державних сайтів відновлено, решта буде доступна найближчим часом. Про це 14 січня повідомив пресцентр Служби безпеки України, реліз є у розпорядженні редакції "ГОРДОН".

"У ніч на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та інші. На головній сторінці цих сайтів було розміщено повідомлення провокаційного характеру. При цьому контент сайтів не було змінено, а витоку персональних даних, за наявною інформацією, не відбулося", – зазначили в повідомленні.

Роботу низки урядових сайтів було зупинено з метою запобігання поширенню атаки.

СБУ та Держспецзв'язку займаються розслідуванням інциденту.

Пресслужба Міністерства цифрової трансформації в Telegram заявила, що портал "Дія" було вимкнено, як і низку інших урядових сайтів.

"Це необхідно для локалізації проблеми та запобігання поширенню атаки на інші ресурси", – зазначили у відомстві.

Мобільний застосунок "Дія" працює у штатному режимі.

На момент публікації новини сайти Міністерства освіти та Міністерства закордонних справ України не відкривалися. Не працюють, зокрема, і сайти Держслужби з надзвичайних ситуацій, Міненерго та Міністерства аграрної політики.

Контекст:

На порталі МОН та МЗС у ніч проти 14 січня хакери опублікували погрозливі повідомлення українською, російською та польською мовами, перекреслені зображення герба, прапора та карти України, а також профілю свині.

У 2020 році, за даними Ради національної безпеки і оборони, в Україні зафіксували не менше ніж 1 млн кібератак. Вразливі вебсервери державних органів інфікувалися вірусом, який приховано робить їх елементом бот-мережі, використовуваної для DDoS-атак на інші ресурси. Системи безпеки інтернет-провайдерів визначали скомпрометовані вебсервери як джерело атак і починали блокувати їхню роботу шляхом автоматичного занесення в чорні списки.

У 2021 році було зафіксовано і заблоковано DDoS-атаки на вебресурси Офісу президента України, сайт СБУ та інші ресурси.