"Займалася ціла амбулаторія". СБУ викрила схеми виготовлення фейкових COVID-сертифікатів

За попередніми даними, послугами фальсифікаторів користувалося 500 осіб щомісяця
Фото: ssu.gov.ua
Служба безпеки України викрила у Львівській та Вінницькій областях мережі з виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів. Про це 13 грудня повідомив пресцентр СБУ.

За попередніми даними, послугами фальсифікаторів користувалося 500 людей щомісяця.

"На Львівщині фальшуванням COVID-сертифікатів займалася ціла амбулаторія. Зловмисники систематично видавали документи про вакцинацію без фактичного щеплення. За попередньою інформацією, медпрацівники видавали до 20 фальшивок щодня. При цьому працювали в такому режимі протягом шести місяців", – заявили в СБУ.

За інформацією правоохоронців, схему організували лікарі однієї з медустанов області. Вони вносили недостовірні дані про вакцинування в єдину державну систему обліку eHealth. Лікарі долучили до схеми середній медперсонал закладу. З пошуком клієнтів допомагали родичі, знайомі. Вартість фейкового сертифіката була від 2 до 3,5 тис. грн.

СБУ відкрила кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Ще одна викрита мережа діяла у Вінницькій області, її організували сімейні лікарі місцевих комунальних медустанов. Клієнтів вони знаходили серед пацієнтів, які не бажали вакцинуватися, і через посередників.

"Упродовж кількох місяців зловмисники виготовляли щодня до п'яти фейкових сертифікатів. За виготовлення фальшивки та внесення неправдивих відомостей в електронну систему eHealth вони брали від 3,5 до 7,5 тис. грн", – підкреслили в релізі.

Під час обшуків правоохоронці вилучили мобільні телефони, підроблені довідки про проходження вакцинації та COVID-сертифікати, чорнові записи з переліком клієнтів. Слідчі планують повідомити про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) КК.

Контекст:

Кабінет Міністрів України 22 вересня на своєму засіданні підтримав законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо відповідальності за підроблення документів про вакцинацію.

1 листопада комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №6084 щодо встановлення відповідальності за підроблення документів стосовно проведення профілактичних щеплень. Парламент ухвалив його в першому читанні 2 листопада. Зокрема, запропоновано ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

За даними МВС, в Україні цього року відкрили понад 1200 проваджень за підроблення COVID-документів.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав 4 листопада, що торгівля COVID-сертифікатами в Україні стала масштабним явищем.

У поліції 8 листопада повідомляли, що в більше ніж 80 провадженнях за фактами підроблення, збуту та використання COVID-документів фігурують медики.

За словами міністра охорони здоров'я України Віктора Ляшка, у МОЗ хочуть дати можливість зробити щеплення проти COVID-19 тим, хто раніше купив підроблені документи про вакцинацію. Власнику фейкового COVID-сертифіката доведеться розповісти сімейному лікареві, де він його придбав.

17 листопада Державна прикордонна служба України повідомила, що із серпня цього року прикордонники виявили 1737 недійсних та 594 підроблені COVID-сертифікати.

Цього ж дня профільний комітет Верховної Ради України підтримав амністію для українців, які купили підроблений COVID-сертифікат та повідомили про це правоохоронні органи.