Ексначальнику відділення поліції в Кагарлику оголосили підозру

Поліцейського відправили під домашній арешт
Фото: depositphotos.com

Колишнього начальника Кагарлицького відділення поліції, у якому били та ґвалтували затриманих і свідків, підозрюють у бездіяльності. Слідство вважає, що він знав про незаконні затримання у своєму відділенні, але не реагував на них.

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру колишнього начальника Кагарлицького відділення поліції. Про це йдеться на сайті ДБР.

Слідчі встановили, що в січні черговому Кагарлицького відділення поліції надійшла інформація про наявність у відділенні двох громадян, яких наручниками пристебнули до батареї працівники сектору карного розшуку. Водночас правоохоронці не складали жодних документів про затримання. Черговий повідомив про це начальника відділення.

Зі свого боку, тепер уже колишній начальник Кагарлицького відділення не вжив жодних заходів і не повідомив компетентні органи про злочин. Тепер йому інкримінують ч. 2 ст. 146-1 Кримінального кодексу України (бездіяльність керівника, який знав про незаконне затримання).

Колишньому начальнику відділення поліції обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Окрім цього, під час досудового розслідування поліцейським, які незаконно затримали громадян, оголосили нову підозру за ч. 1 ст. 146-1 КК України. Один із них наразі перебуває під вартою, другий – під домашнім арештом.

25 травня співробітники Державного бюро розслідувань затримали двох поліцейських із Кагарлика – Миколу Кузіва та Сергія Сулиму. За даними слідства, у ніч із 23-го на 24 травня вони у службовому кабінеті побили й кілька разів зґвалтували Нелю Погребіцьку, яку викликали в райвідділ як свідка. Кузіва і Сулиму звільнили з органів, 26 травня їм оголосили підозри за ч. 1 ст. 152 (зґвалтування), ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, якщо його супроводжувало насильство).

Голосіївський районний суд Києва 26 травня обрав запобіжний захід Кузіву та Сулимі. Їх узяли під варту без права внесення застави.

Голова Національної поліції Ігор Клименко вирішив розформувати Кагарлицький підрозділ. 4 червня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомляв, що 60 поліцейських виведено за штат.

У липні ще двох співробітників відділення поліції повідомили про підозру. Окрім того, ДБР виявило нові факти катувань затриманих у Кагарлицькому райвідділі поліції.