Житель Одеси може сісти на п'ять років за прапор із комуністичною символікою

Правоохоронці доправили транспортний засіб до відділення поліції, а водія затримали
Фото: od.npu.gov.ua

7 травня правоохоронці Одеси затримали 29-річного жителя міста, який прикріпив до автомобіля прапор із зображенням червоної зірки, серпа й молота та написом "Отечественная война", йому загрожує тюремний термін.

В Одесі поліція затримала і помістила в ізолятор тимчасового утримання 29-річного місцевого жителя, якого підозрюють у незаконному розповсюдженні забороненої символіки, повідомляє прес-служба Національної поліції Одеської області.

7 травня радник начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області Руслан Форостяк повідомив, що в Одесі поліцейські затримали двох чоловіків, які встановили на автомобілі прапор із комуністичною символікою.

Правоохоронці доправили транспортний засіб до відділення поліції, а відомості про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Попередня правова кваліфікація – "виготовлення, розповсюдження комуністичної і нацистської символіки й пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів". 

Чоловікові загрожує покарання у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без неї.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закони "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки"; "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років"; "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років" та "Про правовий статус і пам'ять борців за незалежність України у ХХ столітті".

Законами забороняють радянську символіку, засуджують комуністичний режим. 15 травня 2015 року їх підписав президент України Петро Порошенко, а 21 травня вони набули чинності.