ЗМІ повідомили про смерть 25-річного затриманого силовиками в Гомелі. Його тримали в автозаку

За даними МВС Білорусі, силовики 11 серпня затримали понад 1 тис. осіб
Фото: EPA

У затриманого в центрі Гомеля 9 серпня 25-річного Олександра Вихора були проблеми із серцем. Його мама розповіла "Радыё Свабода", що Олександрові стало зле в зачиненій машині, яка їхала в СІЗО. Це вже другий загиблий за час протестів у Білорусі.

"Радые Свабода" повідомило про смерть 25-річного Олександра Вихора в лікарні Гомеля, куди його привезли в автозаку. Вихора затримали в неділю, 9 серпня.

За інформацією ЗМІ, у Гомелі затриманим не вистачає місць у СІЗО, машини із затриманими годинами стоять на сонці в довгих чергах.

"Сашко був в одному з автозаків... Він не брав участі в акції. Поїхав у неділю до дівчини. Його зловили десь у центрі, пересадили в іншу машину. Він написав мені, що його спіймали... І все. Я шукала його всі ці дні. Інформації про нього мені не давали. Сьогодні мені нарешті сказали, що Сашко в морзі", – цитує "Радые Свабода" маму Олександра Вихора.

В Олександра, за словами матері, були проблеми із серцем. Йому стало зле, коли він тривалий час перебував у зачиненій машині в черзі в СІЗО.

"Він кричав, просив про допомогу... А конвой вирішив, що він неадекватний. Його відвезли у психіатричну лікарню. Там досвідчений лікар зрозумів, що проблема не у психіці... Йому викликали "швидку" й відвезли в найближчу лікарню – туберкульозну, поруч із психіатрією... Там Сашка намагалися врятувати, але не врятували", – сказала вона.

Наразі сина в морзі вона не бачила.

"Думаю, мені відмовилися показати це. Що його жорстоко побили. Я прошу людей, які були з ним в автозаку, нехай скажуть правду! Що там сталося із Сашком. Я просто хочу, щоб люди знали, що цей мерзенний уряд убив мого сина" , – сказала мати Вихора.

У пресслужбі МВС та Слідчого комітету Білорусі не коментували інформації про смерть Олександра Вихора.

Протести в Білорусі. Онлайн-репортаж

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На посаду президента балотувалося п'ятеро кандидатів. За попередніми даними Центрвиборчкому країни, найбільше голосів набрав чинний президент Лукашенко (80,2%), друге місце посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська – 9,9%. Решта кандидатів одержала менше ніж 2%. ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі почалися протести, наймасовіші – у Мінську. Для розгону протестувальників у центрі столиці силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Точної кількості постраждалих не називали; за офіційними даними, під час сутичок постраждало кілька сотень людей. 10 серпня в Мінську загинув один з активістів.

У МВС Білорусі розповіли, що під час протестів 9 серпня затримали 3 тис. осіб, 10 серпня – ще 2 тис., 11 серпня кількість затриманих перевищила 1 тис. Їм інкримінують масові заворушення, хуліганство та опір співробітникам міліції.