Адвокат сімей загиблих на Майдані: Якщо не буде правосуддя – буде самосуд

Закревська: Така травма, як Майдан, має бути пережита, проговорена, розкладена по поличках і усвідомлена
Скріншот: Громадське Телебачення / YouTube

Середня ланка правоохоронців, які можуть бути причетними до злочинів проти активістів Євромайдану, інтегрувалися в нову систему, уникнувши люстрації, заявила представник "Адвокатської дорадчої групи", яка захищає інтереси сімей загиблих на Майдані, Євгенія Закревська.

Суди щодо Євромайдану є дуже складним юридичним процесом. Про це представник "Адвокатської дорадчої групи", котра захищає інтереси сімей загиблих на Майдані, Євгенія Закревська заявила в інтерв'ю "Українській правді", яке опублікували 23 листопада.

"Оскільки це суцільний злочин, який відбувався тривалий час, три місяці, було задіяно дуже велику кількість осіб... У нас перевантажені і не дуже компетентні в цілому правоохоронні органи. Реформи, які відбуваються, вибивають з колії нормальної роботи", – зазначила вона.

За словами Закревської, "виконавців злочинів можна більш-менш упізнати, бо вони контактували з протестувальниками, можуть бути на відео".

"Є посадова верхівка, що теж очевидна. А є середня ланка чиновників, яка всіх їх зв'язує. І якщо в нас частина виконавців або затримана, або втекла, або вважає, що все у них буде добре, то середня ланка нікуди не поділася. Вона інтегрувалися в нову систему, нову поліцію, прокуратуру і так далі. У більшості випадків їх не торкнулася ніяка люстрація", – визнала адвокат.

Закревська впевнена, що після перемоги Євромайдану ситуауцію "потрібно перевести в юридичну площину".

"Ми ж не хочемо жити в Сомалі. Така травма, як Майдан, має бути пережита, проговорена, розкладена по поличках і усвідомлена. І вона не має повторюватися. Якщо ми просто так все це лишимо, то це буде продовжуватися", – сказала він.

Адвокат досі спостерігає "лінію зіткнення в суспільстві".

"Якщо це не буде вирішено в суді, то буде вирішено в геть інший спосіб. Якщо не буде правосуддя – буде самосуд", – наголосила Закревська.

У кінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які зумовили зміну влади. Під час протестів мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки).

Ескалація конфлікту сталася після того, як 16 січня 2014 року було ухвалено закони, які називають "диктаторськими". 19 січня 2014 року між протестувальниками з Майдану і міліцією почалися зіткнення.

За словами екс-генпрокурора Віталія Яреми, лише з 18-го до 20 лютого було вбито 77 протестувальників, приблизно 700 осіб дістало поранення.

У виконанні розстрілів обвинувачують бійців роти спецпризначення "Беркут". В організації злочину – колишнього президента Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується в Російській Федерації і анексованому нею Криму.