Апеляційний суд змінив умовний строк для Крисіна за вбивство Веремія на п'ять років позбавлення волі

Крисін дістав умовний строк після суду першої інстанції
Фото: hromadske.ua

На розгляді апеляції на умовний строк для Юрія Крисіна за вбивство журналіста В'ячеслава Веремія прокуратура зазначала, що підсудний продовжував злочинну діяльність і після подій Євромайдану.

Апеляційний суд Києва, який розглядав апеляцію засудженого до умовного строку у справі про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія Юрія Крисіна, призначив йому нове покарання – п'ять років позбавлення волі. Про це у Facebook повідомив адвокат Павло Дикань.

"Крисіну таки дали реальний строк! Вирок апеляції – п'ять років позбавлення волі!" – написав він.

"Громадське" зазначає, що Крисін свою провину визнав і попросив залишити вирок першої інстанції.

Сторона обвинувачення апелювала до того, що підсудний продовжував злочинну діяльність і після вбивства Веремія.

"Тиждень" повідомляє, що Крисін може подати касаційну скаргу.

Час перебування в СІЗО йому зарахують з розрахунку один день за два.

Умовний вирок Крисіну (чотири роки позбавлення волі з випробувальним строком два роки) в грудні 2017-го ухвалив суддя Шевченківського суду Олег Лінник. Вирок викликав обурення в суспільстві, у Києві пройшли акції протесту з вимогою перегляду справи. У травні 2018-го суддя Лінник подав у відставку.

Журналіста газети "Вести" Веремія було вбито під час Революції гідності – у ніч на 19 лютого 2014 року в центрі Києва. Журналіст повертався з роботи додому на таксі. Автомобіль зупинили тітушки, витягли пасажирів і почали бити їх битами.

Веремія било троє чоловіків, один із них, на думку слідчих, – Крисін. Коли кореспондент вирвався і спробував утекти, у нього вистрілили (слідство вважає, що це зробив житель Горлівки Джалал Алієв, він у розшуку). Журналіст помер у лікарні від утрати крові й отриманих травм. Щодо Крисіна спочатку відкрили кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство), але пізніше справу перекваліфікували за ст. 296 (хуліганство).

Друга справа, яку розглядають у судах щодо Крисіна, – про напад і стрілянину на київській автозаправці "Народна" в травні 2016 року. Її розглядає Солом'янський райсуд. За даними слідства, Крисін зібрав групу тітушок і намагався "віджати" заправку в інтересах третіх осіб.

Третю справу, про катування під час Майдану і протидію мирним зібранням, розглядає Дарницький суд. Саме в межах цього процесу 29 березня 2018 року Крисіну обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 24 травня запобіжний захід продовжили ще на 60 діб – до 20 липня включно.

Як обвинувачений у справі про тортури на Майдані, окрім Крисіна, проходить його підлеглий Сергій Чемес. Постраждалими визнано трьох людей: відеооператора Владислава Іваненка, а також матір журналіста В'ячеслава Веремія Катерину Веремій і його дружину Світлану Кирилаш. Справа охоплює три епізоди.

Перший епізод стосується подій 21 січня 2014 року, коли відеооператора Іваненка викрали на станції метро "Петрівка" (зараз "Почайна") в Києві після зіткнення між тітушками й Автомайданом. Відеооператора вивезли в наметовий табір тітушок біля метро "Бориспільська" і катували. Коли з'ясували, що Іваненко до Автомайдану не причетний, його відпустили.

Крисіну в цьому епізоді інкримінують пособництво у викраденні й тортурах Іваненка, оскільки він надав для цього свою групу тітушок та обіцяв їм винагороду. Чемесу інкримінують те саме, оскільки він охороняв потерпілого і координував телефоном свої дії із Крисіним, який, за даними слідства, із 10-го до 22 січня 2014 року відпочивав на Мальдівах.

Другий епізод стосується нападу тітушок на барикади активістів на вулиці Прорізній у Києві 18 лютого 2014 року з використанням саморобних вибухових пристроїв. За цим епізодом Чемесу і Крисіну інкримінують хуліганство та незаконне перешкоджання проведенню мітингу.

Третій епізод стосується вбивства журналіста В'ячеслава Веремія.