"Є загроза зупинення слідства". Адвокати сімей Небесної сотні звернулися до влади

Адвокати сімей Небесної сотні побоюються, що розслідування справ може зупинитися
Фото: ЕРА

У структурі Державного бюро розслідувань необхідно невідкладно створити окреме управління, яке буде займатися справами Євромайдану, ідеться в листі адвокатів сімей Небесної сотні до президента України Володимира Зеленського, генерального прокурора Руслана Рябошапки, прем'єр-міністра Олексія Гончарука, директора ДБР Романа Труби і глав парламентських фракцій.

Члени адвокатської дорадчої групи, яка представляє інтереси сімей Небесної сотні, написали звернення до президента України Володимира Зеленського, генерального прокурора Руслана Рябошапки, прем'єр-міністра Олексія Гончарука, директора Державного бюро розслідувань Романа Труби і глав парламентських фракцій.

Документ група опублікувала у Facebook 28 жовтня.

Адвокати закликали створити у структурі ДБР окреме управління з розслідування справ Євромайдану, оскільки зараз бюро "не готове ні приймати ці справи, ні розслідувати їх".

"У такій ситуації передавати ці справи у ДБР, тобто "в нікуди", або віддавати їх новим слідчим означає просто зупинити процес розслідування не менше як на півроку", – заявили вони.

На думку адвокатів, "реальна загроза зупинення слідства і втрати результатів розслідування" полягає у позбавленні прокуратури функції слідства.

21 жовтня у ГПУ повідомили про ліквідацію управління спецрозслідувань ГПУ, яке розслідувало злочини на Євромайдані.

Рябошапка пояснив, що це управління буде розформовано, тому що із 20 листопада прокуратура втрачає повноваження з розслідування кримінальних проваджень. Він повідомив, що більшу частину справ Євромайдану передадуть у ДБР.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади – президент Віктор Янукович утік до Ростова. Протягом усього конфлікту протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За словами експрезидента України Петра Порошенка, унаслідок трагічних подій 18–20 лютого 2014 року загинули 107 осіб.

У виконанні розстрілів обвинувачують бійців роти спецпризначення "Беркут". В організації злочину – президента-втікача Віктора Януковича, колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його ексзаступників Віктора Ратушняка та Петра Федчука, ексголову Служби безпеки України Олександра Якименка, його колишнього заступника Володимира Тоцького.