Прокуратура розглядає можливість оскарження вироку учасникові нападу на Чорновол

Прокуратура кваліфікувала напад на Чорновол як закінчений замах на умисне вбивство
Скріншот: 5.ua

У департаменті спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України зазначили, що суд визнав Ігоря Корнілова винним у завданні тілесних ушкоджень журналістці Тетяні Чорновол, а прокурори кваліфікували злочин як "замах на вбивство".

Прокуратура може оскаржити рішення Бориспільського райміськсуду, який 25 жовтня засудив Ігоря Корнілова до п'яти років позбавлення волі за участь у нападі на журналістку і громадську діячку Тетяну Чорновол під час Євромайдану. Про це повідомила прес-служба департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України у Facebook.

У департаменті зазначили, що суд за сукупністю злочинів призначив Корнілову найсуворіший вид покарання, передбачений відповідними санкціями статей Кримінального кодексу України.

"При цьому органом досудового розслідування та прокурором у кримінальному провадженні дії Корнілова було кваліфіковано як закінчений замах на умисне вбивство потерпілої, з корисливих мотивів, вчинений на замовлення за попередньою змовою групою осіб, однак, за результатами судового розгляду, судом обвинувачення змінено", – ідеться в повідомленні.

У зв'язку з цим прокурор опрацьовує питання апеляційного оскарження вироку суду, заявили у прокуратурі.

Чорновол, яка зараз є депутатом Верховної Ради від "Народного фронту", побили під час Євромайдану – у ніч на 25 грудня 2013 року – на Бориспільському шосе неподалік від Києва. Вона дістала численні травми (діагностували закриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом кісток носа) і кілька тижнів провела в лікарні.

Справу про побиття Чорновол подали до суду у червні 2014 року. Організатором нападу назвали кримінального авторитета із Кам'янського Олега Нетребка. У червні 2017 року він укоротив собі віку в камері ізолятора МВС у Києві.

Ще двох фігурантів нападу на активістку, Романа Залюбовського і Сергія Котенка, засудили до різних строків позбавлення волі, один перебуває у розшуку.

25 жовтня Бориспільський райміськсуд визнав Корнілова винним у нападі. Суд установив, що обвинувачений намагався відчинити її машину, розбив у ній заднє скло. Він тримав Чорновол, поки інший фігурант її бив.

Корнілова визнали винним у завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості і ненаданні допомоги. Водночас прокуратура кваліфікувала його дії за статтею "замах на вбивство".