Розгін студентів на Євромайдані. Завершено слідство щодо двох офіцерів МВС

Із розгону "Беркутом" акції студентів 30 листопада 2013 року розпочалася активна фаза Майдану
Фото: ЕРА

У ніч на 30 листопада 2013 року "Беркут" жорстоко розігнав мітинг на підтримку курсу євроінтеграції на Майдані Незалежності в Києві. ДБР завершило слідство щодо двох експравоохоронців, причетних до тих подій.

Державне бюро розслідувань завершило досудове слідство у двох кримінальних провадженнях щодо двох офіцерів Міністерства внутрішніх справ України у зв'язку з розгоном учасників Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року. Про це 11 квітня повідомив Офіс генерального прокурора.

Ексзаступнику начальника управління громадської безпеки Головного управління МВС в Києві і колишньому заступнику начальника управління – начальнику відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки столичного главку інкримінують незаконне перешкоджання проведенню зборів громадян.

Унаслідок їхніх дій співробітники спецпідрозділу "Беркут" і внутрішніх військ "витіснили близько 300 учасників зборів за межі Майдану Незалежності, чим порушили конституційне право громадян збиратися мирно, без зброї і проводити збори та мітинги", ідеться в повідомленні Офісу генпрокурора.

Дії двох колишніх керівників підрозділів МВС кваліфіковано за ч. 2 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 4 ст. 41 (виконання злочинного наказу або розпорядження), ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій) Кримінального кодексу України. Експравоохоронцям загрожує покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк.

У ніч на 30 листопада 2013 року "Беркут" жорстоко розігнав мітинг молоді на підтримку курсу євроінтеграції на Майдані Незалежності в Києві. 1 грудня 2013 року на акцію протесту в центрі Києві вийшло, за різними даними, від 500 до 1,6 млн осіб. Після цього в Україні почалися масові протести, які призвели в лютому 2014 року до зміни влади.

Поки що немає жодного вироку тим, кому висунуто обвинувачення у справі про розгін акції студентів на Майдані у листопаді 2013 року. Серед обвинувачених – колишній глава КМДА Олександр Попов, четверо командирів "Беркуту" і керівники столичного главку міліції.

Заступнику начальника відділу забезпечення масових заходів управління громадської безпеки ГУ МВСУ у Києві підозру у цій справі було оголошено 20 березня 2020 року.