У ГПУ заявили, що беркутівці за розгін Майдану отримували по 3–5 тис. грн

ГПУ: Офіцери "Беркуту" отримували по 5 тис. грн, рядові – по 3
Фото: EPA

Бійці спецпідрозділу "Беркут" під час Євромайдану отримали виплат на 50 млн грн, розповів начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк.

Бійці спецпідрозділу "Беркут" отримували регулярні виплати за розгін протестувальників на Майдані. Про це сьогодні, 2 жовтня, під час брифінгу в Києві заявив начальник департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк, повідомляє "Громадське".

За його словами, командири підрозділів отримували в кабінеті тодішнього голови управління департаменту громадської безпеки МВС Володимира Гриняка "незаконні кошти в розмірі 600–800 тис. грн для передавання підлеглим".

"По 5 тис. грн видавали офіцерам, по 3 тис. грн – рядовим. Це мається на увазі одна виплата. Вони здійснювалися регулярно, і у нас є дані про виплати на суму 50 млн грн, за попередніми даними", – розповів Горбатюк.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади. У цей час мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). Екс-генпрокурор Віталій Ярема заявляв, що лише з 18-го до 20 лютого 2014 року було вбито 77 протестувальників, приблизно 700 осіб дістали поранення.

Про підозру у причетності до розстрілів повідомлено 26 бійців роти спецпризначення "Беркут", із них п'ятьох заарештовано. Це Олександр Маринченко, Сергій Тамтура, Олег Янішевський, Павло Аброськін і Сергій Зінченко.

В організації розстрілу звинувачують колишнього президента Віктора Януковича, екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується у Російській Федерації й анексованому нею Криму.