Аваков назвав суперечливим рішення ГПУ про необхідність арешту Бубенчика

Аваков: Питання, що ця людина стріляла і вбивала, не є ні доведеним, ні затвердженим
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков привітав рішення генпрокурора Юрія Луценка перекваліфікувати кримінальну справу проти активіста Євромайдану Івана Бубенчика.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив під час спілкування з журналістами в Києві, що вважає суперечливим рішення департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури України про необхідність арешту активіста Євромайдану Івана Бубенчика, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Департамент на чолі з Горбатюком (Сергієм Горбатюком.  – "ГОРДОН") ухвалив відповідне рішення про арешт цієї людини. Я вважаю, що це, скажімо так, суперечливе рішення, бо питання, що ця людина стріляла і вбивала, не є ні доведеним, ні затвердженим. Однак там є складні процедури", – зазначив він.

Аваков привітав рішення генпрокурора України Юрія Луценка перекваліфікувати кримінальну справу проти Бубенчика і вивчити це питання повторно.

"Я думаю, що це правильний, зрозумілий вихід для суспільства. Тут неможливо працювати під одну гребінку, тут потрібні факти. Про такі речі завжди треба говорити фактами, немає загальної канви: якщо був беркутівцем – то поганий, якщо був майданівцем – то хороший", – сказав міністр.

Він підкреслив, що завжди є вчинки, за які людина має відповідати.

3 квітня Бубенчика затримали і доправили в Печерський суд Києва для обрання запобіжного заходу. У Генеральній прокуратурі заявили, що активіста підозрюють у вбивстві правоохоронця і військовослужбовця внутрішніх військ, а також у замаху на вбивство військовослужбовця. Обрання запобіжного заходу цього дня за клопотанням адвокатів перенесли. Його продовжать 5 квітня.

Сьогодні Луценко заявив, що розслідуванням справи Бубенчика займатиметься інша група прокурорів. Генпрокурор зазначив, що вважає неправильною кваліфікацію його дій.

У лютому 2016 року в інтерв'ю виданню Bird in Flight Бубенчик розповідав, що вранці 20 лютого 2014 року він убив з автомата Калашникова двох командирів "Беркуту". "Вони стріляли по барикадах впритул, нахабно. Я обирав тих, хто командував. Чути не міг, але бачив жестикуляцію. Відстань невелика, тому на двох командирів знадобилося лише два постріли. Я вбив їх у потилицю, і це правда", – підкреслив активіст.

У ГПУ тоді зазначали, що притягнути Бубенчика до відповідальності неможливо через амністію, оголошену Верховною Радою. Він проходив у справі як свідок, однак ухилявся від допитів.