"Брат сказав: "Тут жах, стріляють, справжня війна", – і вимкнув телефон". Сестра активіста Вайди, убитого на Інститутській 20 лютого 2014-го, дала свідчення суду

48-річного Богдана Вайду поховали у Львівській області 22 лютого 2014 року, за два дні після масових розстрілів на вулиці Інститутській у Києві
Фото: nebesna.pravda.com.ua

У Святошинському райсуді Києва сестра героя Небесної сотні Богдана Вайди Любов Середяк розповіла, що востаннє зідзвонювалася з братом за 40 хвилин до його загибелі. Згідно з даними слідства, Вайду було вбито пострілом у скроню на вулиці Інститутській під час масових протестів на Майдані.

Святошинський районний суд Києва, де розглядають справу про масові вбивства на вулиці Інститутській, заслухав свідчення потерпілої Любові Середяк – рідної сестри героя Небесної сотні Богдана Вайди, убитого 20 лютого 2014 року.

У суді Середяк розповіла, що її брат виїхав зі Львівської області 19 лютого і приїхав у Київ на Майдан Незалежності наступного дня рано вранці, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Зідзвонилася з ним о 8.21 ранку. Брат сказав, що вже приїхав до Києва, уже на Майдані. Я сказала: "Там начебто спокійно". Він відповів: "Тут жах, що коїться. Тут стріляють. Справжня війна. Усе, мене кличуть, я побіг" – і вимкнув телефон. За годину–півтори я телефонувала, але він уже не відповідав. За деякий час його телефон був поза зоною доступу", – розповіла сестра вбитого.

Згідно з матеріалами слідства, 48-річний Богдан Вайда загинув приблизно о дев'ятій ранку від сліпого вогнепального поранення у скроню картеччю. Вистрілили, за словами прокурорів, із боку силовиків, коли активіст піднімався вгору по Інститутській, щоб вивести з ладу водомет, який застосовували проти протестувальників правоохоронні органи.

"Коли 21-го ми приїхали в Київ забирати тіло брата, нам віддали його паспорт. Але паспорт був мокрим, ніби хтось занурив його у відро з водою і витягнув. Потім ми вже дізналися, що брат ішов до водомета. Спочатку впав під струменем води, у нього в руках була дерев'яна палиця. Потім піднявся. Потім, коли наступного разу впав, асфальтом потекла кров", – повідомила в суді сестра вбитого.