Суд щодо п'яти екс-беркутівців заслухав свідчення активіста Качана, який дістав першу групу інвалідності після поранення на Майдані

20 лютого 2014 року куля калібром 7,62, випущена з боку силовиків, влучила Роману Качану у лівій бік і вийшла наскрізь справа, зачепивши хребет у попереку. Романа оперували в Польщі, реабілітація тривала чотири місяці

Скріншот: 5 канал / YouTube

У Святошинському суді Києва, де розглядають справу про масові вбивства 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській, дав свідчення 22-річний Роман Качан, який чотири роки тому дістав важке поранення хребта від снайперської кулі калібром 7,62.

28 листопада Святошинський районний суд Києва продовжив засідання щодо п'яти екс-беркутівців, яких обвинувачують у масовому вбивстві активістів на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Суд заслухав свідчення потерпілого Романа Качана – активіста Євромайдану, який дістав важке поранення від кулі снайпера. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Під час Революції гідності Качану було 18 років. Він уперше приїхав до Києва з міста Радехів (Львівська область) за день до масового розстрілу активістів на Інститутській, охороняв барикади в центрі площі, ночував у Київській міській держадміністрації, а приблизно о 5.00–6.00 20 лютого його розбудили побратими з криками, що "Беркут" на Майдані почав стріляти.

За словами активіста, він негайно попрямував до барикад на Інститутській.

"Я був біля мосту, уже з'явився "Беркут", з'явилися хлопці в чорному, з автоматами, в одного була снайперка, вони стріляли в наш бік. У них жовті пов'язки були. Вони стояли біля Жовтневого палацу", – розповів Качан, додавши, що як тільки силовики пустили газ, він відступив до Майдану, тому що "не було чим дихати".

За словами Качана, один із чоловіків у чорному і з жовтими пов'язками на плечі, який був поряд із силовиками, лежав і цілився в мітингувальників зі снайперської гвинтівки. Потерпілий також додав, що разом з іншими активістами почав підніматися вгору по Інститутській, пройшов повз готель "Україна", а біля верхнього виходу з метро "Хрещатик", де зараз стоїть пам'ятник Небесній сотні, у нього з лівого боку вистрілив снайпер.

"Коли поруч зі мною якийсь хлопець упав, я хотів забігти за арку сховатися, але не встиг, у мене снайпер вистрілив. Біля сходинок почув постріл, відчув струм у тілі, не зрозумів, що сталося, упав. Відчуття струму було дуже сильним, я почав кричати: "Допоможіть!". До мене підбіг якийсь хлопець, тягнув через кущі до готелю", – розповів Качан, додавши, що коли відчув різкий біль у спині, у нього відмовили ноги.


Під час судового засідання сторона захисту показала фрагмент відеохроніки подій 20 лютого 2014 року, на якому активісти Майдану евакуюють уже знерухомленого Романа Качана з Інститутської у безпечне місце. Скріншот: BBC Україна / YouTube

За даними слідства, поранення Качан дістав у проміжку між 9.40 і 9.55. Куля калібром 7,62, випущена з боку, де на той момент перебував "Беркут", влучила Качану у лівий бік і вийшла наскрізь справа, зачепивши хребет у попереку.

Першу медичну допомогу потерпілому надали волонтери Майдану в готелі "Україна", а вже через кілька днів Качана прооперували в Польщі, де він провів чотири місяці, намагаючись заново навчитися ходити. Після реабілітації Качан дістав першу групу інвалідності.

Адвокати затриманих беркутівців наполягають, що ні у свідченнях потерпілого, ні в матеріалах справи за цим епізодом прямих доказів вини саме їхніх підзахисних немає.

Наступне засідання Святошинського суду призначено на вівторок, 5 грудня, об 11.30.

21 листопада 2017 року Святошинський районний суд продовжив на два місяці тримання під вартою п'яти обвинуваченим екс-беркутівцям: Сергію Тамтурі, Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну, Олегу Янішевському й Олександру Маринченкові. Їх обвинувачують у розстрілі 48 активістів на Майдані, ще 84 людей було визнано потерпілими.

Співробітників "чорної роти" "Беркута" Тамтуру і Маринченка було затримано в Києві 23 лютого 2015 року. У березні–квітні 2014 року було затримано інших екс-співробітників цієї спецроти – Зінченка, Аброськіна і їхнього командира Дмитра Садовника. Після того, як суд звільнив Садовника з-під варти, він утік. У липні 2015 року було затримано ще одного підозрюваного у цьому злочині – екс-беркутівця Янішевського.

Судовий процес щодо масових убивств 20 лютого на Інститутській триває третій рік.