ДБР відкрило справу про держпереворот і викликало на допит лідерів Революції гідності – журналіст

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади
Фото: maidan_go / Twitter

1 жовтня Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження у справі про "держпереворот" у зв'язку з подіями Революції гідності 2013–2014 років за заявою ексзамгенпрокурора часів президента-втікача Віктора Януковича Рената Кузьміна. Про це повідомила шеф-редакторка видання LB.ua Соня Кошкіна.

Державне бюро розслідувань викликало на допити лідерів Євромайдану у справі про державний переворот. Про це у своєму Telegram-каналі повідомила шеф-редакторка видання LB.ua Соня Кошкіна.

Вона висловила думку, що сьогоднішній обшук у музеї Революції гідності – тільки "вершина айсберга".

"1 жовтня високоповажне ДБР відкрило кримінальне провадження №42020000000001885 у справі про держпереворот. У зв'язку з подіями Майдану. Заявник... [ексзаступник генпрокурора України, нардеп від "Опозиційної платформи – За життя"] Ренат Кузьмін. І тепер повістками викликає на допит: [колишнього секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра] Турчинова, [ексспікера Верховної Ради Андрія] Парубія, [мера Києва Віталія] Кличка, [екснардепа Сергія] Пашинського, [колишнього прем'єр-міністра Арсенія] Яценюка, [екснардепку Тетяну] Чорновол... Це – тільки частина прізвищ. Думаю, їх набагато більше", – написала Кошкіна.

Вона додала, що "типу незалежне ДБР" прийняло заяву про те, що Революція гідності була держпереворотом, від одного з найодіозніших діячів режиму президента України Віктора Януковича, "персонального тюремника Юлії Тимошенко і Юрія Луценка".

Про те, що в музеї Революції гідності проводять обшук, 19 листопада повідомили співробітники музею. Директор музею Ігор Пошивайло також повідомив, що вранці співробітники поліції та СБУ почали проводити обшук і у нього вдома.

У поліції сказали, що обшуки проводили в межах розслідування про зловживання службовим становищем під час використання бюджетних коштів у розмірі понад 100 млн грн.

Музей Революції гідності присвячений подіям кінця 2013 року – початку 2014 року, коли в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади – президент Янукович утік до Росії. Протягом усього конфлікту протестувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За даними української прокуратури, унаслідок протистояння постраждало понад 2,2 тис. осіб. Загинуло 80 протестувальників і 13 правоохоронців.