Могильов: Якби я залишався главою МВС, то не допустив би таких кривавих подій на Майдані

Анатолій Могильов: Завдання, яке поставили, можна виконати по-різному. Тоді його виконали з дурістю
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Колишній голова Ради міністрів Криму, екс-глава МВС України Анатолій Могильов гадає, що дії влади і силовиків під час розгону Майдану були неадекватними, і винні в цьому ті, хто ухвалював злочинні рішення.

Екс-глава МВС, колишній голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов уважає винними у подіях на Майдані не "Беркут", а тих, хто віддавав накази. В інтерв'ю "Українській правді" він заявив, що в команді екс-президента України Віктора Януковича були люди, котрі не розуміли, що робити в ситуації, яка склалася, зокрема в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов і син колишнього президента Олександр Янукович.

"Можливо, я на себе багато візьму, але я скажу так. Молода команда, яка прийшла до влади – Арбузов, Янукович-молодший та інші, – вони перевернули цінності, на які влада має працювати. Прийшли люди, які не розуміли, що треба робити в таких ситуаціях. З ініціативи цієї молодої команди мене і прибрали з посади міністра. Якби я залишався главою МВС, то не допустив би таких кривавих подій на Майдані. Це була абсолютно неадекватна реакція керівників силових структур. Я спілкувався зі своїми колишніми колегами, говорив про неприпустимість протиправних дій. Накази, які йшли зверху донизу, як видно з усього, були абсолютно неадекватними тим подіям, що розвивалися", – розповів Могильов.

Він зазначив, що рішення суду стосовно розгону Майдану можна було виконати по-різному.

"Я ж кажу, що завдання, яке поставили, можна виконати по-різному. Тоді його виконали з дурістю, я би сказав. Абсолютно з дурістю тих осіб, хто давав команди на самому верху. Зараз притягують співробітників "Беркуту" до відповідальності. "Беркут", правду кажучи, – це інструмент влади. Як скальпель у хірурга: можна ним допомогти, а можна ушкодити людину так, що вона загине, не дай боже. Так ось у цьому всьому винні ті особи, які ухвалювали рішення про неадекватні дії влади на той момент", – додав екс-глава МВС.

Протести, які дістали назву Євромайдан, а пізніше – Революція гідності, тривали по всій країні із 21 листопада 2013 року до кінця лютого 2014 року. Після масового розстрілу учасників протесту 18–20 лютого із країни втік екс-президент Віктор Янукович.

За словами президента України Петра Порошенка, унаслідок трагічних подій 18–20 лютого 2014 року загинуло 107 осіб. У виконанні розстрілів обвинувачують бійців роти спецпризначення "Беркут". В організації злочину – Януковича, колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його екс-заступників Віктора Ратушняка та Петра Федчука, екс-голову Служби безпеки України Олександра Якименка, його колишнього заступника Володимира Тоцького.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується в Російській Федерації та анексованому нею Криму. За справами, які веде департамент спецрозслідувань ГПУ, оголошено в розшук 91 людину.