Росія відмовила Україні в арешті екс-начальника київського "Беркуту" Кусюка через набуття ним громадянства РФ

Кусюк керував київським "Беркутом" під час зачистки Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року
Скріншот: Artur Gasparyan / Facebook

Запит української сторони про затримання та взяття під варту колишнього начальника київського "Беркуту" Сергія Кусюка до Генеральної прокуратури РФ надійшов у квітні 2017 року. 8 червня російське відомство відмовило ГПУ в задоволенні запиту.

Генеральна прокуратура Росії відмовилася задовольнити запит української сторони про затримання та взяття під варту колишнього начальника київського "Беркуту" Сергія Кусюка до отримання вимоги про його видання через набуття ним громадянства РФ, повідомили "Интерфаксу" у прес-службі відомстві.

У Генпрокуратурі підкреслили, що згідно зі ст. 61 конституції Росії і ст. 57 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 1993 року видання громадян РФ іншим державам не проводять.

Зазначають, що запит Генпрокуратури України до російської сторони надійшов у квітні 2017 року. 8 червня російське відомство відмовилося задовольнити його.

У прес-службі повідомили, що, за даними ГПУ, в Україні Кусюка підозрюють в участі у злочинній організації, у злочинах, скоєних злочинною організацією; незаконному перешкоджанні проведенню зборів, мітингів, вуличних ходів і демонстрацій, вчиненому посадовою особою у складі злочинної організації із застосуванням фізичного насильства; перевищенні влади і службових повноважень; організації вчинення умисного вбивства двох і більше осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб, у складі злочинної організації; організації заподіяння умисного тяжкого тілесного ушкодження у складі організованої групи осіб, вчиненого способом, що має характер особливого мучення, із метою залякування потерпілого, що, зокрема, спричинило його смерть, у складі злочинної організації.

Інформацію про набуття Кусюком російського громадянства підтвердили в управлінні з питань міграції міністерства внутрішніх справ Росії, пише "Интерфакс".

Кусюк керував київським "Беркутом" під час зачистки Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року. Він є одним з основних фігурантів розслідування про розгін Євромайдану.

Улітку 2015 року Кусюка оголосили в розшук за підозрою в перешкоджанні проведенню мітингу і перевищенні службових повноважень. У травні 2016 року ГПУ повідомила, що в розстрілах учасників Революції гідності у 2013–2014 роках брали участь 23 екс-співробітники міліцейської роти спеціального призначення "Беркут" і троє їхніх керівників, серед яких – Кусюк.

4 лютого 2017 року керівник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що 12 із 26 екс-беркутівців, підозрюваних у причетності до розстрілів на Майдані 20 лютого 2014 року, набули громадянства РФ.

У червні фотографію людини у формі ОМОН, схожої на Кусюка, опублікували російські ЗМІ. Кусюк, імовірно, брав участь у розгоні учасників протестної акції проти корупції, яка відбулася 12 червня на вулиці Тверській у Москві. Офіційно в Росгвардії участі колишнього командира "Беркуту" в акції не прокоментували.

13 червня стало відомо, що Генпрокуратура надіслала запит у Російську Федерацію про видання Кусюка. 7 листопада Горбатюк повідомив, що Росія відмовила в екстрадиції екс-беркутівця.