Маловідомий сайт опублікував документ про відсутність "Буків" на Донбасі в день аварії MH17. Пєсков вважає це доказом правоти РФ

Літак Malaysia Airlines упав у Донецькій області 17 липня 2014 року
Фото: ЕРА

Платформа Bonanza Media виклала скан листа, згідно з яким Служба військової розвідки і безпеки Нідерландів нібито володіла даними про те, що в районі катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі не було зенітно-ракетних комплексів "Бук". Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков стверджує, що ця публікація ставить під сумнів позицію міжнародної слідчої групи, яка обвинуватила Росію у причетності до трагедії.

Російські ЗМІ 17–18 лютого активно тиражують публікацію на журналістській платформі Bonanza Media, згідно з якою жодної зенітної установки "Бук" не могло бути в районі запуску ракети, яка збила малайзійський Boeing 777 у липні 2014 року.

Bonanza розмістила скан листа, який Служба військової розвідки Нідерландів начебто адресувала державному прокурору нідерландської прокуратури з боротьби з тероризмом. Лист датовано 21 вересня 2016 року і складено англійською мовою.

Скріншот: mailchi.mp

На скані позначено 11 пунктів, де в червні та липні 2014 року, імовірно, було розгорнуто вісім ЗРК "Бук" Збройних сил України і три зенітні комплекси армії Росії. Усі українські комплекси були на відстані більше ніж 60 км від місця загибелі авіалайнера, а три ідентифіковані російські комплекси розміщувалися на території РФ.

"З огляду на дані таблиці випливає, що рейс MH17 пролітав поза досяжністю всіх українських та російських позицій, де було розгорнуто комплекси "Бук", – ідеться в листі.

Автори публікації стверджують, що 28 вересня 2016 року, коли міжнародна слідча група (JIT), яка складається із представників Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування, у її розпорядженні був цей лист розвідки, а інформації про перетин якимось російським "Буком" кордону з Україною не було.

Підтверджень достовірності листа на сайті не наводять.

Bonanza Media позиціонує себе як платформу незалежної журналістики. Її створили нідерландський блогер Макс ван дер Верфф і колишня співробітниця російського пропагандистського телеканала RT Яна Єрлашова, які пишуть на тему аварії рейсу MH17.

18 лютого прессекретар Кремля Дмитро Пєсков, посилаючись на публікацію цього сайта, заявив, що позицію міжнародної слідчої групи, яка заявила про причетність РФ до трагедії, поставлено під сумнів. Про це повідомляє РБК.

"Результати цього розслідування нібито було доведено до суду деякий час тому. Це зайвий раз свідчить про те, що є величезна кількість питань, які серйозно ставлять під сумнів ангажовану позицію, яку неодноразово озвучували", – сказав Пєсков.

Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту (це громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії).

Згідно з висновками JIT, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Група відновила маршрут, яким перевозили установку.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в аварії рейсу MH17.

19 червня 2019 року міжнародна слідча група оголосила про підозру чотирьом причетним до катастрофи рейсу MH17 – громадянам РФ "ексміністру оборони ДНР" Ігореві Гіркіну, ексголові "розвідки ДНР" Сергієві Дубінському, колишньому російському офіцеру Олегові Пулатову та громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ ДНР" Леонідові Харченку. Пізніше їм висунули обвинувачення.

9 березня 2020 року в юридичному комплексі недалеко від аеропорту "Схіпхол" у Нідерландах розпочнуть розгляд кримінальної справи за підсумками розслідування причин авіакатастрофи.