Справа MH17. У прокуратурі Нідерландів заявили, що бойовики "ДНР" не можуть "ховатися" за правилами війни

Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року на Донбасі
Фото: EPA

Прокурор у справі катастрофи малайзійського літака на Донбасі Вард Фердінандюсс заявив, що бойовикам "не вдасться сховатися за законами війни", оскільки вони не проводили законної військової операції.

Бойовиків, причетних до збивання Boeing 777 рейсу MH17, будуть судити за кримінальним правом, оскільки вони не представляють армії жодної з держав, а отже, і не підпадають під конвенції, які регулюють правила та звичаї війни. Про це 9 березня під час слухань у Нідерландах заявив прокурор Вард Фердінандюсс, повідомляє "Європейська правда".

Фердінандюсс упевнений, що бойовикам "не вдасться сховатися за законами війни", оскільки вони не проводили законної військової операції.

У такий спосіб прокуратура намагалася перешкодити ймовірній лінії захисту про те, що бойовиків не можна судити за кримінальним правом, а натомість їхні дії підпадають під так зване міжнародне гуманітарне право – тобто під конвенції, які регулюють правила та звичаї війни, пише "Європейська правда".

Окрім того, за словами прокурора, бойовики "ДНР" не відповідають вимогам міжнародного гуманітарного права, оскільки вони не представляють армії будь-якої суверенної держави.

"Наш висновок: підозрювані не мають імунітету комбатантів (особи, які беруть участь у бойових діях у складі збройних сил однієї зі сторін міжнародного збройного конфлікту і мають у цій ролі особливий юридичний статус.  – "ГОРДОН"), вони підлягають переслідуванню як звичайні громадяни", – пояснив прокурор.

Суд щодо MH17. Перший день слухань у Гаазькому суді. Онлайн-репортаж

Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту (громадяни Нідерландів, Малайзії, Австралії, Індонезії, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, Канади та Нової Зеландії).

Згідно з висновками JIT, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук" із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області. Група відновила маршрут, яким перевозили установку.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в аварії рейсу MH17.

19 червня 2019 року міжнародна слідча група оголосила про підозру чотирьом причетним до катастрофи рейсу MH17 – громадянам РФ "ексміністру оборони ДНР" Ігореві Гіркіну, ексголові "розвідки ДНР" Сергієві Дубінському, колишньому російському офіцеру Олегові Пулатову та громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ ДНР" Леонідові Харченку. Пізніше їм висунули обвинувачення.

Сьогодні в Нідерландах розпочався судовий процес.