Грицак заявив, що Об'єднана слідча група визначила "доволі вузьке коло осіб", причетних до аварії MH17

За словами Грицака, українська сторона передала слідчій групі "величезний масив інформації, отриманої в результаті перехоплень Служби безпеки України"
Фото: ЕРА

Служба безпеки України передала Об'єднаній слідчій групі, яка займається розслідуванням катастрофи літака Boeing 777 у липні 2014 року на Донбасі, приблизно 1,5 млн файлів, заявив голова СБУ Василь Грицак.

Об'єднана слідча група (JIT) визначила "доволі вузьке коло осіб", причетних до аварії літака Boeing 777 у липні 2014 року на Донбасі, сказав голова Служби безпеки України Василь Грицак у коментарі каналу "112 Україна".

"У нас у роботі доволі вузьке коло осіб, які причетні до цього страшного злочину. Я переконаний, що за рішенням керівника слідчої групи найближчим часом імена будуть називати", – зазначив він.

Грицак наголосив, що Україна здійснює велику роботу у складі слідчої групи. Голова СБУ додав, що терміни передання справи в суд залежать і від українських оперативників. Грицак заявив, що зараз потрібно з'ясувати коло безпосередніх виконавців, "персоніфікувати відповідальність". На його думку, докази російської причетності до аварії літака "є катастрофою для російського політичного і військового керівництва".

"Членами спільної слідчої групи було опрацьовано величезний об’єм матеріалів. Уявіть собі, що тільки з мережі інтернет, тобто з відкритих джерел, було проаналізовано більше ніж 5,5 млрд сторінок. Аналіз цих сторінок робився на підставі оперативних даних та іншої інформації, яку здобували слідчі та оперативники", – розповів Грицак.

Він додав, що українська сторона передала слідчій групі "величезний масив інформації, отриманої в результаті перехоплень Служби безпеки України".

"Це порядку 1,5 млн файлів, значна частина з яких буде мати доказове значення по цій справі", – сказав голова СБУ.

Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур), зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. 193 з них були громадянами Нідерландів.

Згідно з висновками комісії, яка розслідує катастрофу, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після катастрофи літака "Бук" повернули до РФ. Водночас комісія заявила, що даних про причетність до катастрофи Росії як держави поки не виявлено.

За даними Bellingcat і СБУ, доставку комплексу "Бук" на Донбас організував офіцер російської армії Сергій Дубінський (Хмурий).

24 травня 2018 року в JIT заявили, що малайзійський літак було збито з "Бука", який прибув на не підконтрольну Україні територію з Курської області РФ, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Установка виїхала в Україну у складі конвою із 50 одиниць військової техніки, у якій було шість "Буків". Слідчі відновили хронологію прямування конвою з Курська.