Білорусь уночі збивала, імовірно, безпілотники Shahed. Відео

За даними "Беларускі Гаюн", БПЛА збивали, зокрема, над Гомелем
Фото: Гомельщина официально / Telegram

У ніч на 5 вересня на територію Білорусі залетіли безпілотники. Про це повідомив перший заступник командувача військово-повітряних сил і військ ППО Сергій Фролов, його відеокоментар у Telegram оприлюднило міністерство оборони Білорусі.

Ідеться, імовірно, про ударні безпілотники Shahed, якими країна-агресор РФ тієї ночі атакувала Україну.

"Було зафіксовано факт порушення державного кордону Республіки Білорусь у повітряному просторі, ймовірно, безпілотними літальними апаратами. Було ухвалено рішення щодо їхнього знищення. Своєчасними діями чергових сил протиповітряної оборони всі цілі-порушники було знищено", – заявив Фролов.

Він додав, що за цим фактом триває перевірка.

Однак, скільки саме дронів залетіло у Білорусь, Фролов не вказав.

За офіційним повідомленням Повітряних сил ЗСУ, із 78 БПЛА, якими Росія атакувала Україну вночі 5 вересня, на територію Білорусі залетів лише один.

Утім, як поінформував у Telegram моніторинговий проєкт "Беларускі Гаюн", у Білорусь, імовірно, прилетіло щонайменше два дрони-камікадзе.

У Гомельському районі було видно бойову антидронову роботу й було чутно два вибухи, писав "Гаюн".

Telegram-канал "Флагшток – Гомельшчына" оприлюднив відео, як стверджують, із падінням збитих російських БПЛА в Гомелі.

Офіційний Telegram-канал Гомельського обласного виконкому повідомив, що внаслідок падіння, імовірно, збитого безпілотника сталося займання цегляної будівлі складу в Гомелі на 8-му провулку Ілліча. За їхніми даними, з людей ніхто не постраждав.

За даними "Беларускі Гаюн", уночі Білорусь неодноразово підіймала винищувачі зі своїх аеродромів.

Зранку монітори повідомили, що в Білорусі шукають нерозірвані ракети, які впали в прикордонних з Україною районах Гомельської області. Імовірно, ідеться про ракети, котрими ВПС РБ намагалася збити безпілотники, якими атакувала Росія.

Контекст:

Ударні БПЛА, якими Росія атакує Україну, залітають на територію Білорусі не вперше. 

31 липня "Беларускі Гаюн" повідомляв про п'ять російських дронів Shahed, які залетіли в Білорусь, а 13 липня – щонайменше про чотири такі дрони.

10 серпня Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, заявив, що 9 серпня ударні безпілотники, які нібито летіли з України, порушили повітряний простір республіки. За його словами, напередодні ввечері ППО збила кілька цілей над територією його країни, а решту "передала Російській Федерації". Тоді в Білорусі не виявили жодних дронів і назвали заяви Лукашенка "звичайною нісенітницею".

12 серпня в ЗСУ заявили, що Білорусь має з РФ розбиратися щодо дронів у своєму повітряному просторі, адже маршрутом через Білорусь літали саме російські ударні БПЛА.

26 серпня під час масованої атаки на Україну російські дрони знову залітали в Білорусь. Під час російської дронової атаки в ніч на 29 серпня, ВПС РБ уперше підняли винищувальну авіацію, щоб збити дрон.